Voorbeschouwing NK Indoor: open titelstrijd

Voorbeschouwing

Je zou het niet zeggen als je een blik werpt op de inschrijvingen, maar morgen zijn in de Sporthallen Zuid nationale titels te veroveren op de ergometer. De open klassen bij de mannen en de vrouwen tellen respectievelijk slechts elf en twee inschrijvingen. Grote namen kom je eveneens niet tegen.

Je kan weinig anders concluderen dat de status van het NK Indoorroeien tanende is. Equiperoeiers laten zich de laatste jaren al niet meer zien en dit seizoen komen ook de ‘High Potentials’ – en ‘meetrainers’ van de roeibond niet in actie. Een groot deel van hen vertrekt precies zaterdag voor een trainingsstage in Portugal en daarnaast laat het intensieve schema weinig ruimte voor een test op de roeimachine.

RowPerfect
Een ander belangrijke tweede oorzaak is dat in navolging van de roeibond er in den lande steeds meer getest wordt op de RowPerfect-ergometer. In de KNRB-Jaarplannen wordt talenten zelfs geadviseerd de test op dat apparaat te doen. Het zorgt er mede voor dat ook de nationale subtop de NKIR grotendeels aan zich voorbij laat gaan. De profieltesten die eind december moeten worden ingeleverd zouden daarmee in de knel komen.

Rutten
Wie komt er dan nog wel naar Amsterdam morgen? Het organiserende Nereus laat in tegenstelling tot veel voorgaande jaren hun mannelijke toproeiers wél meedoen. In het Elite-veld moeten we dan vooral kijken naar Isak Verkaik, Jasper Joordens en Noud Scholten. De grote favoriet komt echter van Njord. Dolf Rutten was al twee keer dichtbij de nationale titel. In 2020 was hij met 6:00,8 de snelste tijdens de corona-editie, maar door de haperende techniek kwamen zijn tijden toen niet door en ging Luuk Adema er met de winst vandoor.

Outsiders
Vorig jaar kwam de Leidenaar tot vrijwel dezelfde tijd (6:00,2) maar waren drie man nipt sneller. De winnaar van toen – Pieter van Veen – is nu niet van de partij, net als zijn ploeggenoot van Triton Eli Brouwer, die vorig jaar de beste was in de SB-categorie. De Utrechtse vereniging stuurt nu enkele outsiders voor de titel met Steven Bos en Timo van Eijden. Bij de U23-mannen hebben zij met Bart Lauwers nog een ijzer in het vuur. Ook Nereïd Lancelot Bloemen mikt in dat veld op een snelle tijd.

IJpma
Bij de vrouwen zal de strijd enkel gaan tussen twee roeisters. Lang zag het er zelfs naar uit dat dit veld uit enkel één serieuze roeister zou bestaan (Ilse Akkermans van Euros) totdat op het laatste moment Marije IJpma zich overschreef uit het Gevorderde-veld. Die categorie won zij vorig jaar met een uitstekende tijd van 6:53,9 en zal nu de grote favoriet zijn. In het DSB-veld lijkt een interessantere strijd te komen met onder andere een aantal vrouwen uit de U23-acht van afgelopen jaar.

Lichtgewichten
Ondanks dat het lichtgewicht roeien steeds minder interessant lijkt te worden door het naderende einde van deze discipline bij de Olympische Spelen, wordt er nog steeds hard ge-ergometerd. De Fransman Cornelus Palsma (Okeanos) zette vorig jaar al een keurige 6:18,9 op de klokken, en gezien zijn ruime winst bij de Hel van het Noorden zal hij ook dit jaar in goede vorm verkeren. Toch hebben ook andere roeiers, zoals Jurgen van der Hoorn (Laga) en Stijn Meijer (Njord) al eens laten zien ook onder de 6:20 te kunnen ergometeren.

De loting en het tijdschema zijn hier te vinden.

Concept2 banner