Paralympische Spelen: twee NLboten vandaag in actie

Voorbeschouwing

Vandaag begint in Rio de Janeiro het paralympische roeitoernooi. Beide Nederlandse boten komen meteen in actie. Morgen staan alle herkansingen op het programma en zondag worden de finales al geroeid.

Nederland kwalificeerde zowel een gemengde dubbeltwee in de TA-klasse (rug en armen) als een skiff in de ASM (armen en schouders). De dubbeltwee wordt bemand door Esther van der Loos en Corné de Koning en Alexander van Holk vertegenwoordigt Nederland in de skiff.

Spotlights
De skiffeur staat deze week behoorlijk in de spotlights. Mede vanwege zijn bijzondere levensverhaal stond hij deze week in het tijdschrift Helden. Daarin kwam naar voren dat hij binnen een half jaar nadat hij zelf bij een verkeersongeluk verlamd raakte, ook zijn broertje verloor na een noodlottig ongeval.

Vrij Nederland
Zijn herrijzenis tot succesvol bankier in Londen en nu de deelname aan de Paralympische Spelen spreken zeer tot de verbeelding. Niet alleen Helden was geïnteresseerd, ook prijkt hij deze week op de cover van Vrij Nederland.

Finaleplek
Vlak voor vertrek verder Van Holk aan NLroei dat een finaleplek zijn doelstelling is. De skiffeur kende een lastige winter met veel ziekte, maar is inmiddels weer goed in vorm. “Voor de A-finale zal ik mensen moeten verslaan die ik nog niet eerder heb gepakt, maar ik ben fit en sterk en mijn roeien is flink verbeterd. Als ik mijn beste race roei, moet het erin zitten.”

Concurrenten
Zijn grootste concurrent in zijn voorwedstrijd is de Oekraïner Roman Polianskyi. Hij was tweede bij de wereldbeker in Poznan maar zijn aldaar winnende landgenoot Bondar komt in Brazilië niet aan de start. In de andere heat treffen de huidige wereldkampioen Erik Horrie uit Australië, paralympisch kampioen Cheng Huang en de winnaar uit 2008, Tom Aggar, elkaar. Van Holk gaat om 14:10u Nederlandse tijd van start. Alleen de nummer één plaatst zich rechtstreeks voor de finale.

Dubbeltwee
Veertig minuten later, om 14:50u, start de dubbeltwee van Van der Loos en De Koning. Het duo roeit inmiddels enkele jaren samen en eindigde bij de WK telkens op de vijfde plaats. De Koning denkt echter dat er meer in het vat zit. “De verschillen in ons veld zijn erg klein en we zijn een stuk dichterbij gekomen dit jaar. In Varese versloegen we de Fransen die op hun beurt in Poznan weer de Australische wereldkampioenen pakten. Er is dus veel mogelijk.”

Weersomstandigheden
Over de eventuele lastige weersomstandigheden maakt hij zich niet druk. “We hebben van de olympische coaches en roeiers begrepen dat het in de ochtend wanneer wij roeien vaak heel erg meevalt. En als het niet zo is, zien we het ook wel. We gaan uit van onze eigen capaciteiten.” Ook bij hen plaatst alleen de winnaar zich rechtstreeks voor de eindstrijd.

De wedstrijden zijn hier te volgen.

©NLroei, 9-9-2016