Nereus zwaar favoriet bij eigen vierkamp

Voorbeschouwing

Na de – wellicht onnodig – afgelaste Winterwedstrijden is de Heineken Roeivierkamp aankomend weekeinde weer de traditionele opening van het roeiseizoen. Maar liefst 378 ploegen staan te popelen om voor het eerst dit jaar met elkaar de degens te kruisen. Bij de Elite-achten heeft de organiserende club twee topboten op het water liggen, waarbij het gek moet lopen als deze ploegen niet als eerste finishen.

Bij de mannen heeft Nereus vrijwel enkel leden van de huidige bondsequipe in de boot. Olympiër en slagman Nelson Ritsema heeft een indrukwekkend rijtje namen achter zich zitten. Niet alleen olympisch kampioen Abe Wiersma maakt zijn opwachting, hetzelfde geldt voor Holland Acht-roeier Ruben Knab en drievoudig Varsitywinnaar Mick Makker. Met Rik Rienks en Michiel Mantel zijn ook twee roeiers aan boord die vorig jaar al finale roeiden in de vierzonder bij de wereldbeker in Luzern. De toptalenten Finn Florijn en Guus Mollee completeren het geheel.

Triton
Het zou zo maar eens kunnen dat hun belangrijkste tegenstrever uit eigen huis zal komen. Ook de tweede acht behelst immers voldoende kwaliteit. Deze boot bestaat grotendeels uit jongens die afgelopen jaar in Henley de Temple Challenge Cup wonnen. Ook Triton heeft een aardige boot. Zij wonnen in het najaar verrassend de Amstelbeker, maar missen met de geblesseerde Eli Brouwer een belangrijke factor.

Outsiders
Laga, dat ook een een goede ploeg zou kunnen samenstellen, laat haar beste roeiers thuis. Hetzelfde geldt voor Njord – in september nog finalist bij de Amstelbeker. Het is goed te zien dat verenigingen als Thêta en Proteus-Eretes verder als enige een eerste divisie-ploeg hebben ingeschreven. Ook Skøll is een opvallende afwezige. Wellicht komt er nog een verrassing van buiten de landsgrenzen. Zowel het Britse Molesey als het Franse Lyon is van de partij.

Vrouwen
Bij de vrouwen is Nereus ook al favoriet. Met olympische medaillewinnaressen Karolien Florijn en Veronique Meester en de voormalig olympiërs Aletta Jorritsma en Karien Robbers zijn zij vermoedelijk een klasse beter dan de rest. Met onder andere ook nog Bente Paulis en Martine Veldhuis heeft de boot ook nog eens genoeg extra ervaring aan boord.

Delft
Laga en Skadi hebben de laatste jaren gestaag gewerkt aan hun vrouwensectie en kunnen inmiddels zeer behoorlijke ploegen sturen. Bij laatstgenoemde boot maakt olympisch medaillewinnares Marieke Keijser haar opwachting. Laga heeft met equiperoeiers Tessa Dullemans, Dieuwertje den Besten en Maartje Damen een fysiek sterk blok. Stadgenoot Proteus-Eretes zet olympiërs Roos de Jong en de onlangs afgezwaaide Ellen Hogerwerf in en krijgt ook wat ‘buitenlandse’ hulp van Lisa Scheenaard van Thêta.

Meer informatie inclusief tijdschema is hier te vinden.