Olympisch coach Kees Verduin (60) overleden

In Memoriam

Na een kort ziekbed is Kees Verduin deze week gestorven. Hij was bij de Olympische Spelen van 1992 coach van de mannenvierzonder met Sven Schwarz, Bart Peters, Jaap Krijtenburg en Niels van der Zwan die vijfde werd. Zijn grootste coachsucces behaalde hij echter in 1990 met de lichte vier van Mark Emke, Frank Gerritse, Han de Regt en Pim Laken. Dat viertal won brons bij de WK in Tasmanië.

Pim Laken heeft veel aan Verduin te danken. Vanaf zijn eerstejaars acht tot en met WK-podium, gedurende zeven jaar werd hij door hem begeleid. “Kees greep mij in de introductietijd bij mijn lurven. Hij nam me mee in de roeiwereld waar hij zelf als jeugdroeier van Beatrix, stuurman bij Theta en later als Orcaroeier deel van uitmaakte. Door mij al vanaf het begin te coachen kwam er een intensieve band en raakte ik gepakt door zijn bevlogenheid, deskundigheid en ambitie. Ons eerste blik, onze blunders, onze recordtijden, onze verloren wedstrijden, we hebben het allemaal samen meegemaakt, inclusief het WK-brons”, aldus Laken die vorig weekeinde nog afscheid heeft kunnen nemen van zijn coach.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw droeg Verduin aan vernieuwingen in de roeiwereld bij. Hij verdiepte zich onder andere in periodisering van trainingsarbeid en hield nauwgezet logboeken bij. Verduin was arts en bioloog. Samen met zijn vrouw heeft hij vier kinderen. Er zat nog geen half jaar tussen de diagnose van zijn ziekte en zijn overlijden.