Olympiër Roel Luijnenburg is gestorven

In Memoriam

Roel Luijnenburg (78) is na een kort ziekbed overleden. Tot een paar maanden geleden roeide hij nog vrijwel wekelijks met Ruud Stokvis. Samen wonnen de roeivrienden brons bij de Olympische Spelen van 1972.

NLroei sprak Luijnenburg en Stokvis twee jaar geleden onder andere over de Olympische Spelen. Luijnenburg had het daar eigenlijk niet zo op: “Ik zou willen dat de achterkleinzoon van De Coubertin zou opstaan en zou pleiten voor de herinvoering van het amateurisme”.

Beste vakantie ooit
“Ik vond de Olympische Spelen eigenlijk niet zo veel aan. Henley en Luzern, dat waren de wedstrijden die ik echt leuk vond. Maar de allerbeste herinneringen bewaar ik aan de trainingskampen in Sankt Moritz. Wat hebben we daar fantastisch geroeid. We slaagden erin samen de boot optimaal te laten lopen. Ik bewaar er mijn allerbeste roeiherinneringen aan. Het voelde als de beste vakantie ooit”, zei hij in dit interview uit 2021.

Docent levenslessen
Diederik Simon noemt Luijnenburg een levenslesleraar. “Roel had een enorme wijsheid. Ik heb heel veel aan hem gehad en sprak hem graag. De laatste jaren zocht ik hem nog wel eens op om bij een kop thee de sportwereld door te spreken. ‘Roeien is een denksport’ was een gevleugelde uitspraak van hem”, aldus Simon.

Na zijn carrière als topsporter heeft Luijnenburg zich lang als coach ingezet. Hij trouwde met Pauline Kroes, zij kregen twee zonen: Jelle en Douwe. Vorige week donderdag werd Luijnenburg onwel, en stierf na een kort ziekbed. De dinsdag ervoor had hij bij De Hoop nog koffie gedronken met Stokvis.