Rondje media: veel kans op medailles én corona

Algemeen

Het belangrijkste eerst: er zijn vannacht geen nieuwe positieve coronatests gemeld. Toch is het vooral Covid 19 dat bij de media in het roeibrandpunt staat. En ja, de Nederlandse armada kent een ongekend aantal medaillekandidaten. Dat was naast NLroei ook andere media voorafgaand aan de spelen al duidelijk. Tijdens het toernooi herrijzen de Holland Acht en de vrouwendubbelvier en beide zware dubbeltweeën imponeren. Zonder overdrijving kan inmiddels worden gesteld dat er nu zeven (!) medaillekandidaten zijn, waarvan er minstens vijf een serieuze gooi naar goud kunnen doen.

Het derde coronageval – in de persoon van Josy Verdonkschot- binnen de Nederlandse roeiafvaardiging zorgt ervoor dat alle oranje roeiequipeleden als melaatsen worden behandeld. Een assistent-bondscoach vertelde aan de NOS dat wanneer hij in zijn oranje kleding in de bus zit, er verder niemand meer wil instappen. De leden van roei-equipe zijn door de organisatie verzocht geen gebruik meer te maken van eetzalen en warmingup-ruimten. Dit heeft technisch directeur Hessel Evertse aan de omroep bevestigd.

Angst
De Telegraaf kopt dan ook ‘Roeiers TeamNL tot parias verklaard’. De angst voor een positieve coronatest zit er begrijpelijkerwijs bij de oranje roeiers diep in. En dat geldt niet alleen voor de Nederlanders. Sterker: het is net zo goed te begrijpen dat andere equipes met een extra grote bocht om de Hollanders heen gaan.

Anoniem
Voorafgaand aan het olympisch toernooi bleek een aantal Nederlandse roeiers meerdere malen bij internationale wedstrijden besmet. Daarbij blonk het Nederlandse bondsmanagement niet uit met heldere communicatie. Maar ook in Tokyo wordt er weer gestunteld. Een besmet staflid wordt anoniem gehouden, daarbij wordt over het hoofd gezien dat andere landen graag zouden willen weten of zij hem of haar toevallig ergens zijn tegengekomen.

Coronahotel
Tegen het ANP sprak Evertse gisteren voornamelijk geruststellende woorden. “Ik heb de volle overtuiging dat wij hier alleen maar sterker van worden en met nog meer vastberadenheid de finales ingaan”, zei Evertse tegen het persbureau. Als je hoofdcoach in het coronahotel zit, weet ik zeker dat de meiden die al acht jaar met hem samenwerken voor Josy een tandje harder gaan. Ik hoop dat het ongekende krachten naar boven gaat brengen.”

Alleen
Lisa Scheenaard is openhartig tegen het Algemeen Dagblad. “Je zegt toch tegen jezelf dat je van elke race moet genieten. Want het kan je laatste zijn”, zegt Scheenaard. ,,De eerste besmettingen in TeamNL beleefden we vanuit een anders perspectief. Nu kwam het met Josy wel heel dichtbij. Je gaat toch twijfelen in welk mijnenveld we terecht zijn gekomen”, aldus Scheenaard in dit artikel. “Het is best gek”, voegt Roos de Jong toe. “Dit is het toernooi van ons leven, we hebben hier vijf jaar alles voor gegeven. En toch zijn we nu best wel alleen. Gelukkig hebben we elkaar.”

Vader en zoon
Vader Ronald Florijn bagatelliseerde in gesprek met Annette van Trigt van Langs de Lijn (Radio1) de gevolgen van de uitschakeling van zijn zoon Finn. “Je knippert met je ogen en je bent drie jaar verder bij de spelen van Parijs” Vader Florijn gaf aan niet met zijn zoon over de bijbehorende emoties te hebben gesproken. “Er zijn ergere dingen in het leven. Hij wordt er niet beter van als ik mee ga jammeren.”

Goud van oud
Eerder op de zaterdag werd Jan Wienese door Joris Linssen geïnterviewd. De gouden skiffeur van de Olympische Spelen van 1968 vreesde dat er meerder roeiers in Tokyo positief zijn, maar dat dit stil wordt gehouden. Verder verhaalt Wienese vermakelijk en deelt bijzondere anekdotes en stellingen. En Neerlands beste skiffeur ooit gaf een uitvoerig verslag van zijn gouden finale. Dit Radio1-interview is hier te beluisteren (en te zien).