Voorbeschouwing OKT: laatste kans op Tokyo

Algemeen Voorbeschouwing

Vanaf morgen is het alles of niets voor drie boten van de Nederlandse nationale equipe. In Luzern strijden maar liefst ruim 400 roeiers. Zij gaan voor hun laatste kans om zich nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen later dit jaar. En dat terwijl er op de finishlijn voor maar 29 boten een startbewijs voor Tokyo klaar ligt.

Daar komt nog eens bij dat ook een coronabesmetting roet in het eten kan gooien. Zo werd gisteren een positieve test van iemand uit de Zwitserse vrouwendubbelvier deze ploeg noodlottig. Volgens hun teamdokter zijn de andere Zwitserse roeiers niet in nauw contact met haar geweest en kunnen met een negatieve test dus gewoon deelnemen aan het evenement. Taferelen zoals de vorige spelen met de Belgen en dat landen moeten kiezen als twee boten zich kwalificeren, is er niet meer bij. Bij de eerder gehouden continentale kwalificatietoernooien gold deze regel nog wel.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

W8+
Maar hoewel een fout snel gemaakt is en dus fataal kan zijn, maken alle drie de Nederlandse boten maken een reële kans op uitzending naar Japan. De vrouwenacht moest tijdens hun laatste races wel steeds concurrent Roemenië voor zich dulden, voor de tweede plek zijn ze favoriet. Duitsland dat vorig jaar nog goed voor de dag kwam, was bij de EK bijvoorbeeld een stuk langzamer. De grote vraag gaat vooral zijn hoe goed de Chinezen zijn. In 2019 bij de laatste wereldkampioenschappen wonnen zij de B-finale. De Nederlandse ploeg is vergeleken met toen echter op vijf plekken gewijzigd en lijkt met slagvrouw Karien Robbers flink te zijn verbeterd.

W2-
Ook de reserves Eve Stewart en José van Veen mogen zich kansrijk achten. In de tweezonder zijn immers geen duidelijke favorieten aan te wijzen. Qua erelijst zijn de twee olympische medaillewinnaars Fie Udby Erichsen (Londen 2012) en Hedvig Rasmussen (Rio 2016) verreweg de grootste kanshebber. Het duo roeide echter nog geen wedstrijd samen en is mede tot stand gekomen na teleurstellende resultaten van Erichsen in de skiff. Chili is ook een belangrijke gegadigde. De gezusters Abraham kwam bij de WK in Ottensheim twee jaar terug slechts 0,13 seconde tekort voor rechtstreekse kwalificatie.

M2-
Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek gaven vorig EK met een vierde plek een zeer aardig visitekaartje af. Het duo zat nog maar kort bij elkaar en kon zich meteen al meten met de wereldtop. Dit EK konden ze die goede prestatie niet evenaren en eindigden ze als vijfde. Desalniettemin zullen de ogen met name op hen gericht zijn na deze toernooien. Groot-Brittannië was bij afgelopen EK langzamer, al scheelde dat in de halve finale slechts 0,02 seconde. En ook de Verenigde Staten hebben een boot om rekening mee te houden. Mike Di Santo en Thomas Peszek zijn ervaren en wonnen al meerdere medailles bij internationale toernooien.

De wedstrijden beginnen zaterdag om 10:00u (W2-). Het precieze tijdschema is hier te vinden.