Gebouw Laga op een mooi erfgoedlijstje

Kort

Op de webssite van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wordt aandacht besteed aan het gebouw van Laga. De dienst – onderdeel van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – beschrijft een aantal markante sportaccommodaties. “Al sinds het einde van de 19e eeuw is roeien een populaire studentensport. Aan de oever van het Rijn-Schiekanaal, in de universiteitswijk van Delft, staat het botenhuis van de Delftse roeivereniging Laga. Dit botenhuis uit 1926 geldt in Nederland als het eerste van zijn soort”, schreef een erfgoeddeskundige over de Laga-accomodatie.

De ambtenaar gebruikt zelfs woorden uit het roei-jargon, want het gaat onder andere over ‘palen’. “De vereniging vroeg oud-lid ir. Kalff (later bekend als bedenker van het Philips-logo) om het ontwerp te maken. Hij werkte hiervoor samen met de bekende architect Hanrath. Het werd een ontwerp in de stijl van de Amsterdamse School, in metselwerk met plastische vormen en veel expressieve details. De afmetingen van het gebouw waren afgestemd op het roeiersgebruik. Zo konden boordpalen rechtop in het palenhok worden gehangen. En de diepte van de botenloods is afgestemd op de afmetingen van een acht-met-stuurman.” Het hele artikel staat hier. De oudste studentenroeivereniging van Delft heeft bouwplannen.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!