Scheenaard wederom snelste tegenwindfietster

Kort

Toproeister Lisa Scheenaard prolongeerde afgelopen zondag haar nationale titel bij het NK Tegenwindfietsen. De wedstrijd op de Zeeuwse stormvloedkering in de Oosterschelde werd onder bizarre weersomstandigheden verreden met windkracht 8 en windstoten van ruim 100 kilometer per uur.

Steun NLroei, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

De Eindhovense, die bij afgelopen WK verrassend brons behaalde in de dubbeltwee met Roos de Jong, was desondanks verreweg het snelste over het ruim acht kilometer tellende parcours. Ook was zij de eerste om de ludieke titel te relativeren. “Het is gewoon een lekkere Nederlandse onzinwedstrijd met een bepaalde charme. Het roept bij iedereen nostalgische gevoelens op en het is met een goede knipoog”, laat zij weten.

Materiaal
Een van de charmes van de wedstrijd is volgens Scheenaard dat iedereen op hetzelfde materiaal (lees: een stadsfiets) rijdt. “In tegenstelling tot andere fietswedstrijden is het dus volstrekt open en eerlijk voor iedereen.” Dat ze met grote overmacht won was volgens haar logisch. “Vorig jaar had ik minder marge, maar nog steeds ruim. Toen werd voormalig 2020-roeister Joy Droogsma tweede. Beide keren was ik de enige die op WK-niveau aan een sport doet. Dat verklaart wel het verschil.”

Berg
Scheenaard kreeg de vrijheid van hoofdcoach Josy Verdonkschot om ook in het olympische seizoen mee te doen aan het Zeeuwse evenement. “Ik kon toevallig beide keren meedoen en vooral in deze periode van het jaar vind ik dat daar ruimte voor moet zijn. Daarnaast leek het eigenlijk behoorlijk veel op een steile berg hard omhoog fietsen. Dat is wat we afgelopen tijd ook regelmatig tijdens ons trainingskamp in de Sierra Nevada moesten doen.”