Gratis roeien op de Willem-Alexanderbaan

Algemeen

De vloot van de Willem-Alexanderbaan wordt uitgebreid met tien boten waar ‘gratis’ in geroeid mag worden. Dit is het zogenaamde Witte Botenplan, genoemd naar het voormailge ‘Witte Fiet-senplan’.

“Dit is uniek in de wereld. Het is een leerproces voor ons, maar het wordt zeker een succes”, zegt Cees van Bladel in het AD. Samen met Lenneke de Voogd maakte hij het plan tot werkelijkheid. In de boten kan gratis worden geroeid, of tegen een kleine vergoeding als ze van tevoren worden gereserveerd.

Steun jij NLroei al? Klik hier.

Volans4all
Van Bladel en De Voogd runnen samen het bedrijf Volans Rowing, haast vanzelfsprekend worden de boten door hen geleverd. Het boottype heet Volans4all. Het doel is de roeisport toegankelijker te maken voor iedereen. “Het balletje ging rollen tijdens het WK roeien vorig jaar in Rotterdam. Daar presenteerden wij het prototype Volans4all. In samenwerking met de FISA is dit project uitgewerkt”, zegt De Voogd.

Skiff
Het zijn allemaal skiffs. “Ze zijn duurzaam en robuust. En ze hebben sliding riggers”, zegt De Voogd. Dat is typisch aan het model van de Volans boten. Iedereen moet ermee kunnen roeien. “Alle barrières om te beginnen met roeien willen we weghalen. Maar toch beleeft de roeier het authentieke roeigevoel.”

Rienks
Met het plan is in totaal 74.500 euro gemoeid, 35 duizend euro wordt gefinancierd door de gemeente Zuidplas en de gemeente Rotterdam springt bij voor 20.000 euro. Volans Rowing heeft Nico Rienks bereid gevonden om op te treden als ‘ambassadeur’ van het project.

Willem-Alexanderbaan
Er is volgens De Voogd goed overleg met de andere gebruikers van de Willem-Alexanderbaan. “Het is er rustig genoeg en er zijn duidelijke vaarregels. Als er problemen komen stemmen we die met elkaar af, maar er is vooralsnog genoeg ruimte voor meer recreatie. Ook is er goed contact met de coaches van de Topsport Academy, Ronald Florijn en Thomas Notermans.”

Gebruik
De boten kunnen gebruikt worden nadat een toegangscode is verkregen via de toekomstige website. “Om veiligheidsredenen liggen de boten standaard op slot”, zegt De Voogd. “De boten zijn vrij te gebruiken, maar je kunt ze voor een klein bedrag ook reserveren van tevoren.” Voor de veiligheid hebben alle boten een ingebouwde chip, zodat ze getraceerd kunnen worden. “Als dit project goed werkt willen we het verkopen aan recreatieparken.”