NLroei eerstejaars: onervarenheid als potentiële kracht

Algemeen

Het derde weekeinde van februari staat jaarlijks in het teken van de eerste krachtmeting van eerstejaars. In de traditioneel goedgevulde velden van de achten en lichte vrouwen dubbelviermetten zijn de eerste punten uitgereikt. Bij de vieren ook, maar die velden waren matig bezet.

Steun NLroei, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

Waar de een van tevoren wel verwacht hoog te eindigen, bezorgt de ander zichzelf een cadeautje. “We waren ontzettend verrast”, reageert coach Victor Hakeboom van de Asopos lichte vrouwendubbelvier. “Op zich hadden we verwacht dat ze het goed zouden doen, want we meten natuurlijk vaak tijden bij sparsessies en afstanden. Maar dit hadden we niet voorzien.” Hij doelt daarbij ook op de ruim 28 seconden voorsprong op de nummer twee.

Eerste
Nereuscoach Julien Rühl had van tevoren wel verwacht dat zijn ploeg hard zou gaan. “Ik had niet verwacht dat we in de onderste helft zouden eindigen, maar eerste, tweede of vijfde had allemaal gekund.” Het werd de eerste plaats voor de Amsterdammers. “De ploeg heeft precies gedaan wat ze kunnen. Het roeien was dus goed, dat vonden we ook toen we de uitslag nog niet wisten”, blikt Rühl terug.

Appel
De Asoposcoach trainde in de voorbereiding veel op een technisch puntje, voorin scherp plaatsen. Hakeboom: “Een quote die ik graag herhaal is ‘het geluid van de inzet klinkt alsof je in een sappige appel bijt’. Verder hebben we goed kunnen ontspannen en goed onze eigen race kunnen varen.”

Wapen
Het geheime wapen van Nereus is misschien wel de onervarenheid van de roeiers. “Zeven van de acht roeiers stapten een half jaar geleden voor het eerst pas in een boot”, aldus Rühl. “Ze zijn net begonnen, daar kun je ontzettend veel mee. En ze zijn enthousiast.” Zeven klonk volgens Rühl wel wat veel aanvankelijk: “Maar het gaat goed en ik hoop dat het zo blijft gaan. Ik zie het nog wel een mooi seizoen worden.”

Achten
De zware mannenacht van Nereus was ook sterk. De ploeg legde de vijf Delftse kilometers een kleine zeven seconden sneller af dan thuisploeg Laga. De tien punten bij hun lichte equivalent gingen naar Amstelveen. Okeanos zette een race neer met een -afgaand op de tijden- goede start- en slotfase.

Vieren
De velden bij de vieren met stuurman waren zoals gezegd minder goed bezet. De zware mannen van Laga noteerden in een veld met acht ploegen de snelste tijd. Euros deed dat bij de zes vrouwenploegen. De lichte mannen zijn, net als de vrouwen, gaan scullen dit jaar. Zes ploegen schreven zich in, waarvan Argo de snelste was.