Nereus-vrouwen delven onderspit tegen Cambridge

Kort
Ondanks storm Dennis roeide een acht van Nereus zondag op het Boatrace-parcours van de Theems in Londen een sparsessie tegen de universiteitsboot van Cambridge. De Engelsen wonnen twee keer met een kleine marge.

De races waren onderdeel van een zogeheten ‘fixture’ waarbij de twee beste boten van Oxford en Cambridge in aanloop naar de befaamde Boatrace het tegen verschillende ploegen opnemen om te oefenen voor hun belangrijkste wedstrijd van het jaar, die dit jaar eind maart gehouden wordt.

Steun NLroei, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

Niveau
Nereus had het vorig jaar ook al opgenomen tegen Cambridge en was toen duidelijk een maat te groot voor de uiteindelijk Boatrace-winnaar. Nu waren de rollen omgedraaid, niet in het minst omdat Nereus met een acht van beduidend minder niveau was gekomen. Van de ploeg die afgelopen jaar aan de Henley Royal Regatta meedeed zat slechts nog een enkeling in de boot, waarin ook twee tweedejaars roeisters waren opgenomen.

Binnenbocht
Desondanks gaf de Amsterdamse ploeg tegenstand. Bij het eerste stuk van 2,5 kilometer trok Cambridge hard weg, waarna de ploegen vrij lang dezelfde snelheid hadden. Op het eind benutten de Engelsen het voordeel van een binnenbocht en breidden zij hun voorsprong uit tot een bootlengte.

Wind
In het tweede stuk waren de ploegen nog meer aan elkaar gewaagd. “Het scheelde nogal dat we vanuit light startten in plaats van uit vaste start. Dat laatste had Cambridge duidelijk beter voorbereid”, vertelde Nereuscoach Marloes van der Weide. De bordeauxrode Amsterdammers haalden een klein voordeel uit een binnenbocht maar konden dat niet verzilveren in het laatste rechte stuk. “Cambridge kon duidelijk beter omgaan met de hevige wind die daar kwam opzetten”, aldus Van der Weide.

Blessure
Oorspronkelijk stond ook een derde stuk van het Boatrace-parcours op het programma maar vanwege een blessure in de Nereus-boot ging dat niet door. Van der Weide: “Super balen voor iedereen omdat de eerste twee stukken zo spannend waren. Aan de andere kant waren we al heel blij dat we met die storm überhaupt hebben kunnen roeien. We hebben er zeker iets aan gehad en ik denk Cambridge ook.”

Over twee weken zal er opnieuw een afvaardiging van Nereus die kant op reizen. Dan neemt de beste Nereus-acht het op tegen de selectie van Oxford.