JuniorenWK: Kroaten en Roemenen sterk

Algemeen

Met zes porties edelmetaal om de nek voeren de Roemeense junioren de WK-medaillespiegel aan. Grootmacht is Duitsland vierde, plaats twee en drie zijn respectievelijk voor Groot-Brittannië en Kroatië.

Zeven medailles en daarmee het grootste aantal gingen naar Duitsland. Slechts één ploeg veroverde het goud bij de oosterburen, zij prolongeerden hun wereldtitel bij de jongensachten. Het meest opvallend waren de skiffvelden. Die van de skiffeurs was goed gevuld met 39 deelnemende landen. Goud werd in de wacht gesleept door de Amerikaan Clark Dean.

Dean
De skiffeur startte dit toernooi in twee boottypen. Hij startte ook in de vier met stuurman. In zijn solofinale liet hij de rest van het veld geen ruimte om aan te haken. Met ruim drie seconden voorsprong kwam hij over de eindstreep. Op zijn finale in de viermet na was hij in beide boten van voorwedstrijd tot finale de snelste, de vier werd zesde in de finale.

Skiffprinses
De Spaanse soliste Esther Briz Zamorani leverde eveneens een daverende prestatie. Waar zij vorig jaar in Rotterdam nog kleurloos in de b-finale strandde, is zij dit jaar ontegenzeggelijk de skiffprinses. In het gehele toernooi heeft zij geen enkel interval niet op kop gelegen. De Zuid-Afrikaanse Megan Hancock maakte het in de finale nog even spannend, maar kwam niet langszij.

Kroatië
De Kroaten deden dit weekeinde goede zaken door als derde in de medaillespiegel te eindigen. De legendarische broers Sinkovic lijken opgevolgd te worden door de broertjes Patrik en Anton Loncaric. Ook deze broers bemannen samen een twee zonder stuurman en niet onverdienstelijk. Met een fabelachtige eindsprint troefden zij de leidende Roemenen af en gingen met goud naar huis. De meisjesvierzonder van Kroatië ging er ook met dat metaal vandoor.

Meisjesvier
Dat de Kroaten in het nieuwe olympische nummer goud wonnen is een verrassing. Als een duveltje uit een doosje pakten zij elke race de koppositie. Twee van de drie bemanningsleden voeren hun eerste internationale toernooi en de andere twee zijn eerder nog niet opgevallen. De ogen waren vooral gericht op de vier van Polen – die met nagenoeg dezelfde samenstelling zilver wonnen bij de EK – en op het kwartet uit Amerika. De Verenigde Staten hadden twee bronzen medaillewinnaars van vorig jaar aan boord.

Jeugdspelen
Dit WK gold ook als een belangrijk kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen voor de junioren, dat volgend jaar zomer plaatsvindt in het Argentijnse Buenos Aires. Eenentwintig landen komen op basis van dit toernooi in aanmerking voor een toegangsbewijs. Zij moeten nog wel langs een accreditatiecommissie om daadwerkelijk te mogen deelnemen. Deze WK waren daarvoor het eerste meetmoment.