Vrouwenacht flink op de schop

Algemeen

De stoelendans rond de vrouwenacht wordt wellicht begeleid met castagnetten. Want in Spanje gaan liefst zestien vrouwen aantreden voor het voormalige vlaggenschip van Nederland. In Sevilla gaat er vooral worden geroeid in tweezonders. Dat zal de coachstaf veel informatie opleveren, zodat hoofdcoach Josy Verdonkschot naar verwachting in maart zijn keuze voor de acht en de tweezonder kan gaan bepalen. Dit heeft NLroei uit meerdere bronnen.

Meedoen aan de NLroeiverkiezingen? Word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

Van de acht die vorig jaar bij de WK ruim naast de olympische pot pieste (derde in de B-finale) is Lisanne Brandsma – het sterkste bemanningslid – tot scullster benoemd. Men ziet voor haar geen plek in de acht, maar juist (op langere termijn) in een scullboot. De overige zeven worden wel ingevlogen.

Lagatrojka
Verdonkschot doet daarnaast een beroep op een aantal oudgedienden, maar laat ook een aantal aanstormende talenten opdraven. Waaronder Bon, Van Opzeeland en de Lagatrojka Damen, Den Besten en Dullemans. Het is nog de vraag of oranje een acht mag gaan afvaardigen naar het olympisch kwalificatietoernooi. Boten die vorig jaar niet zijn gekwalificeerd, moeten dit jaar eerst bij een wereldbeker echt wat laten zien.

Opteren
Het succesvolle deel van de vrouwenarmada traint in de Sierra Nevada. Onder andere de bemanningen van de vier WKmedailleboten van vorig jaar gaan op last van de hoofdcoach de Andalusische bergen in. De (opnieuw) herintredende Carline Bouw opteert daar voor een positie in de boordvier die bij de WK teleurstelde met een tweede plaats. Martine Veldhuis wordt serieus gewogen voor een plek in de lichte dubbeltwee.