JuniorenWK: Twee ploegen strijden om medailles

Algemeen

De meisjesdubbelvier heeft zich gisteren geplaatst voor de eindstrijd. Samen met de jongensacht completeert de ploeg het rijtje Nederlandse juniorenboten dat finale vaart in Trakai. “De omstandigheden van gisteren waren behoorlijk lastig, de wind stond schuin tegen tijdens onze wedstrijd en vlak voor de start was er opeens een windvlaag waardoor we scheef begonnen”, reageert slagroeister Josette Derksen.

De dubbelvier kreeg het in de halve finale met Duitsland en vooral Zwitserland aan de stok. Beide ploegen finishten voor de Nederlanders. “De start ging best goed”, vindt Derksen ondanks de windschade bij het oplijnen. “Alleen waren de Duitsers en Zwitsers nog sneller weg dan wij. We wisten wel een goed baanritme neer te leggen en we liepen in het middenstuk in. We lagen op een gegeven moment al ruim derde, maar we wilden heel graag de Zwitsers voorbij naar die tweede plaats. Toen zij vlak voor de 1500 een snoek sloegen dachten we ook even dat dat zou lukken.”

Doel
Even kon het oranjekwartet er voorbijsteken. “Maar onze eindsprint was rommelig waardoor we de voorsprong toch niet vast konden houden. We zijn wel blij dat we in de A-finale zitten, maar we hebben nog niet onze beste race gevaren, dus het primaire doel voor morgen is dat wel doen”, blikt Derksen vooruit. De meisjes hebben gedurende het toernooi hun eigen manier gevonden om de wedstrijdspanning te bezweren. “We bereiden ons voor door heel veel te puzzelen. We hebben al een puzzel van duizend stukjes af en ieder een half sudokuboekje. Dat is lekker rustgevend en we zijn toch even met wat anders bezig dan de race. Anders worden we veel te nerveus.”

Dubbeltweeën
Gisteren regende het b-finaleplaatsen. De jongensdubbeltwee die zich goed door de kwartfinale kon vechten kwam er niet aan te pas. Van start tot finish droegen Max Gompel en Casper van Luyken de rode lantaarn. Hun meisjesequivalent had praktisch hetzelfde lot. Al konden Ilse Feenstra en Femke van de Vliet in het tweede racedeel toch nog even een vuist maken tegen Frankrijk. In het slot was plaats zes het hoogst haalbare.

Strijd
Het toernooi van skiffeuse Isabel van Opzeeland stopt vandaag ook in de b-finale. Lang lag ze op plaats vier. De Duitse Lisa Gutfleisch kwam snel uit de start, maar zakte in gedurende de race. Het lukte haar om voor Van Opzeeland te blijven. De Nederlandse kwam zo’n vier tellen tekort voor een plaats tussen de medaillekandidaten. De meisjes vierzonder deed een moedige poging om zich te mengen in de strijd. De ploeg kwam tekort om echt mee te doen en finishte als zesde.

 

Tijdschema zondag (Nederlandse tijd)

  • 8.30 uur: b-finale meisjesdubbelvier: Susanna Temming, Willemijn van Olderen, Iris Klok, Jessy Vermeer
  • 9.15 uur: b-finale jongensdubbeltwee: Max Gompel, Casper van Luyken
  • 9.21 uur: b-finale meisjesdubbeltwee: Ilse Feenstra, Femke van de Vliet
  • 9.39 uur: b-finale meisjesskiff: Isabel van Opzeeland
  • 11.10 uur: finale meisjesdubbelvier: Femke Paulis, Naomi Visser, Anne Klok, Josette Derksen
  • 13.00 uur: finale jongensacht: Olav Molenaar, Edwin van der Maarel, Jasper Joordens, Gert-Jan van Doorn, Thomas de Hertog, Jelmer Bennema, Noud Scholten, Gijs Schwarz, Jip Swilders (stuur)