JuniorenWK Acht: ‘We hebben ons herpakt’

Algemeen

Nederland kan terugkijken op een geslaagde dag bij de WK voor junioren. Vier ploegen plaatsten zich voor de halve finale, de meisjesdubbelvier had daarvoor al een startbewijs. De jongensacht herkanste succesvol en is finalist. “We hebben ons herpakt door beter en harder te roeien dan in de voorwedstrijd”, laat bemanningslid Jasper Joordens weten.

Donderdag ging het volgens Joordens nog niet zo lekker. “Het veld ligt ontzettend dicht bij elkaar en de weersomstandigheden zijn niet makkelijk. Er is veel zijwind mee en door windvlagen is het geen makkelijk water.” De jongensdubbeltwee is een van de vijf halve finalisten die vandaag proberen een ticket voor de eindstrijd te halen. Max Gompel en Casper van Luyken zetten de derde tijd neer in de kwartfinale, net genoeg om door te mogen. “De race ging over het algemeen best goed, onderweg zijn we wel even kort een riem kwijt geweest maar hebben dat goed kunnen herstellen. We zijn niet heel diep gegaan voor deze wedstrijd aangezien we alleen een ronde verder wilden komen”, blikt Tromproeier Van Luyken tevreden terug.

Wind
Ook de Hilversummer had de maken met wisselend weer. “We hadden de wind voor het grootste deel van de race schuin mee, de vlagen zijn alleen per wedstrijd anders. De boot recht leggen bij de start is best een klus. Als je pech heb bereid je je voor op een vlaag die er niet komt, of bereid je je niet voor op een vlaag die wel komt.” Van Luyken start vandaag de halve finale. “We spreken de afgelopen races nog even goed door met de coach, we zorgen voor veel zelfvertrouwen en we genieten van de kans die we nu hebben.”

Halve finales
Ook skiffeuse Isabel van Opzeeland bereikte de halve finale. De Hoofddorpse opende wat kleurloos op plaats vier, maar klom halverwege de race naar de tweede positie. Alleen de Spaanse Esther Briz Zamorano was een maat te groot voor de Hollandse. De meisjesdubbeltwee van Ilse Feenstra en Femke van de Vliet voer een groot deel van de race derde, waarmee de halve finale al binnen handbereik was. Het koppel haalde in de slotfase nog de Ieren in en bereikten als tweede de eindstreep. De meisjesvierzonder zette in de herkansing de derde tijd neer. Dat is net genoeg voor een halve finaleplaats. Jongensskiffeur Lodewijk Tilanus sluit het toernooi af in de e-finale.

Tijdschema zaterdag (Nederlandse tijd):

  • 9.30 uur: halve finale meisjes vierzonder: Susanna Temming, Willemijn van Olderen, Iris Klok, Jessy Vermeer
  • 10.10 uur: halve finale meisjes dubbelvier: Femke Paulis, Naomi Visser, Anne Klok, Josette Derksen
  • 10.30 uur: halve finale jongens dubbeltwee: Max Gompel, Casper van Luyken
  • 10.45 uur: halve finale meisjes dubbeltwee: Ilse Feenstra, Femke van de Vliet
  • 11.05 uur: halve finale meisjesskiff: Isabel van Opzeeland
  • 14.54 uur: e-finale jongensskiff: Lodewijk Tilanus