JuniorenWK: De meisjes scullers varen vooraan

Algemeen

De meisjes dubbelvier won gisteren de voorwedstrijd en plaatste zich daarmee voor de halve finale. Alle meisjes scullboten -skiff, dubbeltwee en dubbelvier – hebben hun voorwedstrijd gewonnen. De jongens dubbeltwee deed in een herkansing een geslaagde poging om de kwartfinale te bereiken. In elk geval vier Nederlandse ploegen slagen erin een ronde verder te komen. De jongensacht en de meisjes vierzonder moeten dat proberen met een extra herkansingsronde.

De meisjes dubbelvier deelde ferme tikken uit. Het kwartet roeide van start tot finish op kop. “We hadden een goede start waardoor we meteen voor lagen en ook in een lekker ritme kwamen. De eerste duizend meter en de afgesproken push op de zeshonderd meter gingen ook precies zoals ze moesten gaan, maar de tweede duizend werd een beetje rommelig”, blikt slag Josette Derksen terug. De rommelige tweede helft dankt Derksen vooral aan het lagere racetempo dan de anderen. “We roeiden in tempo 34 of 35, terwijl de Amerikanen er in 37 langs probeerden te komen. Over het algemeen ging het in elk geval goed en konden we ons eigen plan uitvoeren.”

Vaarwater
Waar er woensdag nog een flinke storm woedde vlak voor aanvang van de wedstrijden, lagen de junioren gisteren in rustiger vaarwater. “Bij ons was het redelijk windstil toen we het water opgingen, maar er kwam later wel een redelijk stevige wind tegen. Het water was verder vlak en goed te doen”, aldus Derksen. De dubbelvier kan zich nu opmaken voor de halve finale. “We hebben de vijfde tijd gevaren, maar het is maar de vraag hoeveel we daaraan af kunnen lezen want het weer was heel veranderlijk”, volgens de slag van de dubbelvier.

Kwartfinale
De jongens dubbeltwee moest vandaag opdraven bij de herkansing om een ticket voor de kwartfinale te bemachtigen. Max Gompel en Casper van Luyken werden tweede achter Nieuw-Zeeland en dat was precies voldoende om de volgende ronde te halen. Spannend eindigde deze race allerminst. De Nieuw-Zeelanders finishten een kleine zeventien tellen sneller dan de Nederlanders. Zij voeren op hun beurt negentien seconden voor een Armeens koppel, voor wie het toernooi daarmee stopt in de e-finale.

Herkansingen
De jongensacht moest eerste of tweede worden in de voorronde om zich direct voor de  eindstrijd te plaatsen. Oranje werd vierde en zal via de herkansing verder moeten komen. Ook de concurrentie van de meisjes vierzonder was te groot om direct verder te komen. Jongensskiffeur Lodewijk Tilanus streed in een zwaar veld moedig voor een kwartfinaleplaats. Dat was hem niet gegund. Zijn toernooi eindigt in de e-, f- of g-finale.

 

 

Tijdschema vrijdag (Nederlandse tijd):

  • 8.42 uur: halve finale e/f/g jongensskiff: Lodewijk Tilanus
  • 8.57 uur: herkansing meisjes vierzonder: Susanna Temming, Willemijn van Olderen, Iris Klok, Jessy Vermeer
  • 10.30 uur: kwartfinale jongens dubbeltwee: Max Gompel, Casper van Luyken
  • 11.06 uur: kwartfinale meisjes dubbeltwee: Ilse Feenstra, Femke van de Vliet
  • 11.54 uur: kwartfinale meisjesskiff: Isabel van Opzeeland
  • 12.18 uur: herkansing jongensacht: Olav Molenaar, Edwin van der Maarel, Jasper Joordens, Gert-Jan van Doorn, Thomas de Hertog, Jelmer Bennema, Noud Scholten, Gijs Schwarz, Jip Swilders (stuurvrouw)