Blikkenblog Luzern: Van Dorp verslaat Zeidler! 5 x goud, 2 x zilver en 2x brons na 10 NL-races

Algemeen

Liefst vijf gouden medailles lagen op de Nederlandse armada te wachten. Deze werden behaald door de vrouwen Karolien Florijn en Meester & Clevering in hun tweezonder. Bij de mannen waren het stuntman Simon van Dorp, dubbelaars Twellaar & Broenink de scullvier van Finn Florijn, Van Lierop, Wieten en Metsemakers. Zilver wonnen de twee vrouwenvieren. Brons was er voor de Holland Acht en de paradubbel.

[15.10 u] De Holland Acht was matig gestart maar kwam heel sterk terug. De Nederlanders naderden de Amerikanen nog vrij dicht, maar de Britten waren toen al binnen. De NLacht pakte de negende Nederlandse medaille van vandaag: brons.

[14.50 u] Net zoals Zeidler werd topfavoriet Karolien Florijn maximaal onder druk gezet. Tara Rigney uit Australië was daarvoor verantwoordelijk, maar Florijn brak niet. Ze won uit eindelijk met een skifflengte voorsprong. Regerend olympisch kampioen Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland won op enige afstand brons.

[14.25 u] Simon van Dorp stunt op de Rotsee! Met een briljante indeling en beresterke eindsprint bracht hij de reus Oliver Zeidler aan het wankelen en passeerde hem vlak voor de finish. Gebroken kwam de Duitser over de meet. De onder neutrale vlag roeiende Wit-Rus Yauheni Zalaty werd derde.

[14.10 uur] Ook de mannendubbelvier van slag Koen Metsemakers was ijzersterk. De ploeg achterhaalde gedecideerd de sneller gestarte ploegen, nam de leiding en controleerde de wedstrijd. De Polen mochten tot op driekwart bootlengte naderen. Achter deze twee boten was er een gevecht tussen de Britten en de italianen, de laatst genoemden pakten die troostmedaille.

[13.55 uur] De vrouwendubbelvier roeide een sterke finale, maar dat deden de Britten ook. Nederland kon wel bijblijven en hield de schade beperkt tot een ruime bootlengte. En passant werd nog een aanval van China afgeslagen. Ook deze oranje vrouwen moeten tevreden zijn met zilver.

[13.45] Melvin Twellaar en Stef Broenink achterhaalden vlot de snel gestarte Italianen. Broenink keek heel even uit de boot (dat doet hij niet zo vaak) en samen namen de Nederlanders vervolgens nog meer afstand van de taaie Italianen. Brons was er verrassend voor de Spanjaarden. Maar de vierde medaille voor Nederland werd met grote zekerheid door de oranje dubbel binnengehaald.

[13.15 uur] In de mixeddubbel achterhaalden de para’s van Oekraïne vlak voor de finish de boot uit Israël. In hun kielzog behaalden Esther van der Loos en Corné de Koning brons.

[11.25 uur] De Nederlandse mannenvier eindigde op de laatste finale-plaats maar hield aansluiting met de absolute top. De USA wonnen verrassend sterk. Daaraan kleeft een oranje tintje, Josy Verdonkschot zet in de Verenigde Staten immers de technische lijnen uit. Nieuw-Zeeland werd tweede, de Britten derde.

[11.12] De NLvrouwenvierzonder pakte zojuist zilver op een bootlengte achter het Verenigd Koninkrijk. De oranje boot met daarin de regerend wereldkampioenen bleef op ongeveer een bootlengte van de Britse vrouwen steken. De USA werden derde. Na twee finales heeft Nederland twee medailles: goud en zilver.

[10.46 uur] Het eerste roeigoud is binnen. Ymkje Clevering en Veronique Meester waren superieur en eindigden in hun tweezonder ruim voor Australië en de Ierse vrouwen. Griekenland werd vierde, Nederland 2 – Willemijn Mulder en Ilse Kolkman – eindigden daar vlak achter, zij bleven op 0,1 seconde en werden daarmee vijfde.