Murray stopt na reeks van 98 overwinningen

Algemeen Kort Voorpagina

Eric Murray van de befaamde Kiwi-pair stopt met roeien. Samen met Hamish Bond was hij in de tweezonder twee olympiades ongenaakbaar. Bond stapte eerder over naar de wielersport.

Naast de twee gouden olympische medailles werd het tweetal ook zes keer achter elkaar wereldkampioen. Daarnaast won het duo bij de WK in Amsterdam in 2014 ook de wereldtitel in de twee met stuurman. In 2007 was Murray al eens werelds beste in de vierzonder.

Overwinningen
In vele media circuleert het aantal van 69 aaneengesloten overwinningen die Murray samen met Bond wist te halen. Roei-journalist Daniel Spring vond met medewerking van Murray uit dat deze reeks nog veel langer is. 69 was slechts het aantal dat Bond en hij tijdens internationale FISA-toernooien in de tweezonder had gewonnen. Met de zeges tijdens de Henley Royal Regatta, de Holland Beker en nationale wedstrijden in Nieuw-Zeeland stokt te teller pas bij 98 overwinningen.

Getallen
Het Nieuw-Zeelandse nieuwsmedium Stuff plaatste een graphic waarin zij uit alle beschikbare informatie een aantal getallen haalden. Zo heeft de twee tijdens alle internationale races roeiers uit maar liefst 32 landen en 209 roeiers verslagen, waaronder negen Nederlandse ploegen bestaande uit totaal tien roeiers. De gemiddelde marge met de nummer twee was maar liefst 6,45 seconden. Bij de wereldbekerwedstrijden van Hamburg in 2011 was tijdens de voorwedstrijd het verschil met de eerstvolgende ploeg zelfs 23,25 seconden.

Verloren
De 34-jarige roeier stopt naar eigen zeggen om meer tijd aan zijn familie te besteden. Ook gaf hij aan het euforische gevoel van winnen te hebben verloren. “We kregen op een gegeven moment niet meer de echte voldoening van winnen. Het voelde meer alsof we ons werk gedaan hadden”, vertelde hij aan Woman’s Day Magazine.

Sinkovic
Met het stoppen van Murray is er geen kans meer op een interessante tweestrijd tussen de Kiwi-pair en de Sinkovic-broers. Dat tweetal werd in Rio de Janeiro olympisch kampioen in de dubbeltwee en maakt dit jaar de overstap naar het boordroeien.

Zie hier de graphic van Stuff:

©NLroei, 1-5-2017