Nederland levert gros ploegen bij wereldbeker

Algemeen Voorbeschouwing

Bij de eerste wereldbekerwedstrijden die volgende week in Belgrado worden gehouden, schreef Nederland de meeste boten in. Niettemin blijven sommige velden helemaal leeg.

Veel grote landen laten de eerste wereldbeker voor wat het is. Vertegenwoordigers uit andere continenten dan Europa komen vaak pas bij de tweede en/of derde wereldbekerwedstrijden deze kant op, maar ook grote Europese roeinaties als Duitsland, Italië en Frankrijk laten de wedstrijden in Servië schieten. Niemand schreef een vrouwenacht in.

Lichtgewichten
Hetzelfde geldt voor de lichte mannen vierzonder. Dit nummer werd ruim twee maanden geleden van het olympische programma gehaald en de gevolgen daarvan zijn meteen merkbaar. De lichte dubbeltwee, maar ook de niet-olympische skiff, kent daarentegen wel veel deelnemers. De Ierse broers O’Donovan, die zilver pakten in Rio de Janeiro, staan voor de lichte variant van de dubbel en de skiff ingeschreven, en ook nog eens voor de zware dubbeltwee.

Britten
Groot-Brittannië en Polen zijn de grote roeinaties die net als Nederland wél met veel boten komen. Hoewel veel goede Britten afgelopen maanden stopten, is hun vier-zonder nog steeds van hoog niveau. Met Mo Sbihi en Will Satch liggen er in elk geval twee olympisch kampioenen aan de start. De twee Nederlandse vieren van Mark Emke zullen dus sterke concurrentie krijgen.

Skiff
Interessant zal ook de krachtmeting in de skiff zijn. Olympische zilveren medaillewinnaar Damir Martin neemt het daarin op tegen zijn landgenoot en olympisch kampioen in de dubbeltwee, Martin Sinkovic. Hij zal later dit seizoen met zijn broer Valent in de tweezonder stappen. Ook de Cubaan Angel Fournier Rodriguez is van de partij.

©NLroei, 29-4-2017