Talenten sparren op Bosbaan

Wedstrijden

Eindelijk was er weer een activiteit op de Bosbaan dat in de verte leek op een wedstrijd. Talenten in verschillende leeftijdscategorieën namen het tegen elkaar op om de verantwoordelijke bondscoaches wat meer informatie te geven over de kwaliteiten van de desbetreffende roeiers.

De onderlinge sparwedstrijd waar ook de Amsterdamse studentenverenigingen aan mee deden, waren meer dan welkom. Vooralsnog waren enkel de nationale kampioenschappen in kleine nummers de enige races die gehouden waren. Desondanks zijn de net aangestelde bondscoaches voor de junioren (Thomas Notermans) en U23 (Rogier Blink) al druk bezig met de selecties. Zo is bij de SB-roeiers inmiddels al een mannenacht geformeerd.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Selectie
Deze boot deed het niet onaardig door in de ochtend bij een time-trial omgerekend naar de wereldrecords het hoogste percentage te scoren. In de middag kwam het octet tijdens de boord-aan-boordraces – ze startten 17 tellen achter een SB 4- en een LSA4x) – ook goed voor de dag. Over 2000 meter roeide zij een tijd van 5:50 met voornamelijk wind van de zijkant. De acht blijft tot begin juni intact, daarna komen roeiers die nu in Amerika zitten eventueel de boot nog versterken.

Lichtgewichten
Qua percentages moesten ze in de middag de lichte dubbeltwee van Hidde Lycklama (Willem III) en Nathan Remeijnse (Okeanos) voor zich dulden. Dat duo is in een concurrentiestrijd verwikkeld voor een plek in een lichte SB-dubbelvier. In een rechtstreeks duel versloegen zij zowel de Triton/Dudok-combinatie van Max Gompel en Maxime Boogert (tweede) als Gyas/Aegir (Stefan Slagter en Victor Schop) dat derde werd. Omgerekend scoorden ook deze boten goed, maar dat had mede te maken door de wind die gedurende de middag steeds meer draaide. Ook skiffeur David van Velden liet zich zien door als derde te eindigen in de omgerekende lijst.

Meisjes
Bij de junioren roeiden de toppers in verschillende dubbeltwees. Bij de meisjes vielen vooral Pheadra van der Molen en de pas 14-jarige Anna Menke op. Deze Amstel/Hunze-combinatie won hun race en kwam in de totale eindrankschikking als tweede uit (achter Lycklama/Remeijnse). Opvallend genoeg was dit niet eens de best geachte boot. De nummers 1 en 2 in de skiff bij de NK – Lotta van Westreenen en Marg van der Wal – konden namelijk wegens ziekte niet deelnemen. Later zal bepaald worden welke boten er precies naar de WK voor junioren gaan. Gister werd in elk geval bekend gemaakt dat dit toernooi in Plovdiv ondanks de corona-pandemie door zal gaan.

Jongens
Bij de jongens kwam nationaal skiffkampioen Lucas Keijzer van De Hunze ook in de dubbeltwee bovendrijven. Met Robbe Mourits (Het Spaarne) was hij vier seconden sneller dan de noordelijke combinatie van Gert Jan Bruins (ARC) en Gunnar van den Hoogen (Wetterwille). Dit duo bleek opvallend snel want bij de NK eindigden zij als respectievelijk als eerste en als zesde in de B-finale. Ook werd er door junioren in de vierzonder geroeid.

Resultaten
De uitslagen (inclusief de races tussen de Amsterdamse verenigingen) staan grotendeels op time-team. De omgerekende tabel van de KNRB waar in het artikel naar wordt verwezen is bijgevoegd.