Henley: drie Nederlandse boten in finale

Wedstrijden

Drie van de zes Nederlandse vrouwenboten maken nog kans op de winst bij de Henley Royal Regatta die vandaag haar finaledag kent. Gisteren werden de acht, de tweezonder en skiffeuse Inge Janssen uitgeschakeld.

Zowel de acht als de twee kregen een pak slaag van respectievelijk Nieuw-Zeeland en een Amerikaanse ploeg. Het Nederlandse octet moest maar liefst 3,5 lengte prijs geven op de nationale acht van Nieuw-Zeeland en Lies Rustenbrug en Monica Lanz verloren met vijf lengtes van olympiërs Megan Kalmoe en Tracy Eisser. Inge Janssen vocht een mooie strijd uit met olympisch kampioene uit de dubbelvier Annekatrin Thiele, maar dolf uiteindelijk het onderspit.

Kanshebbers
De vrouwen vierzonder, dubbelvier en dubbeltwee komen vandaag wel in actie op de finaledag. Marloes Oldenburg en Roos de Jong roeiden een van de meest spannende races van de dag en wonnen met slechts een halve lengte van de Franse roeisters Tarantole en Bove. Vandaag zal echter andere koek zijn als de Gyas/Proteus-combinatie het opneemt tegen de Nieuw-Zeelandse toppers Donoghue en Loe.

Dubbelvier
Meer kans op succes heeft de nieuw geformeerde dubbelvier waarin ook skiffeuse Lisa Scheenaard een plek heeft gekregen. Samen met Sophie Souwer, Olivia van Rooijen en slagvrouw Nicole Beukers was zij beduidend sterker dan de combinatie van Wallingford en Agecroft. Vandaag wacht in de finale de Engelse nationale ploeg, waarbij de Nederlanders favoriet zijn.

U23-vier
De nationale onder 23-ploeg in de vierzonder maakt ook nog steeds kans op de winst. Gisteren werd met ruim een voorsprong lengte gewonnen van de Amerikaanse ploeg van Vesper en Princeton. Vandaag wacht in de finale wederom een Amerikaanse ploeg met een aantal gouden medaillewinnaars uit de acht van Rio. Zij versloegen gisteren de vier van Ernst & Young met ook Wianka van Dorp in de gelederen.

Tijdschema vandaag (Nederlandse tijd):
13:00u: Princess Grace Challenge Cup (W4x): Nederland tegen Groot-Brittannië
13:30u: W2x: Donoghue & Loe tegen Oldenburg & De Jong
16:20u: W4-: New York Athletic Club tegen Nederland

©NLroei, 2-7-2017