Tien Nederlandse boten naar de Coupe de la Jeunesse

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Bondscoach Ronald Florijn stuurt maar liefst tien ploegen naar de Coupe de la Jeunesse die aankomend weekeinde in Poznan wordt gehouden. Kanshebbers zijn volgens hem vooral de grotere meisjesboten en de jongensacht.

De roeibond gebruikt de Coupe de la Jeunesse als een proeftuin voor de WK voor junioren. Soms kan dat nog wel eens ten koste gaan van medailles, omdat andere landen ervarener roeiers sturen die ook bij de WK uit de voeten hadden gekund. “Ik heb het liever andersom. De jongens acht bestaat bijvoorbeeld enkel uit zestien jarigen. Het zijn de nummers 1 tot en met 8 van de NK in de skiff”, stelt Florijn.

Schwarz
Florijn vindt het ergens wel een risico om deze roeiers nu al in de acht te zetten, maar heeft vertrouwen dat dit de juiste zet is. “Ze maken in trainingen reuzesprongen en ik heb nu al het gevoel dat ze over twee jaar goud zouden moeten kunnen halen bij de WK.” Op de slagpositie zit Gijs Schwarz, de jongere broer van Bram die bij vorige WK de slagman was van de Junioren Holland Acht die goud won. “Of Gijs dezelfde kwaliteit heeft, durf ik nog niet te stellen.”

Meisjes vier-zonder
Bij de sparsessie over 1500 meter die vorig weekend op de Bosbaan werd gehouden, scoorde de ploeg echter niet bovengemiddeld. Dat kon wel worden gezegd van de jongensdubbelvier en de vier zonder stuurmeisje. Laatstgenoemde ploeg scoorde zelfs het hoogste percentage van de zogeheten golden standard die door de roeibond wordt gehanteerd. De tijd die zij geroeid zouden hebben, als ze de snelheid 500 meter langer hadden volgehouden, zou goed voor goud moeten zijn.

Jong talent
Dat is mede opvallend omdat in deze boot van coach Adriaan van der Zee ook de pas net 15-jarige Iris Klok zit. Ook in de dubbelvier zit een 15-jarige: Isabel van Opzeeland van Die Leythe. “Zij is vorig jaar vanuit de NOC*NSF Talentdag richting het roeien gekomen. Ze begon eerst bij de jonge en kleine vereniging Iris in Lisse en heeft daar meteen goeie stappen gezet. Nu traint ze met de sterke juniorengroep van Die Leythe mee. Ik denk dat dit een van de grootste talenten is die we in Nederland hebben.”

Champagne
De bemanningen van beide boten stappen ook samen in de acht dat als enige nummer al op vrijdag wordt verroeid. “In dat veld zijn er slechts drie inschrijvingen, dus we kunnen in de trein er naar toe alvast de champagne open trekken”, grapt Florijn. Maar met beide kwalitatief goede vieren is een mooiere kleur medaille zeker niet uitgesloten.

Cornelis Tromp
Een andere boot die goed presteerde bij de sparsessie was de jongensdubbelvier, bestaand uit louter roeiers van Cornelis Tromp. “Het is erg knap wat ze daar doen. Hun coach Paul Rigters flikt het nu al drie jaar achter elkaar om zo’n viertje te formeren. Individueel zou ik ze niet eens herkennen en presteren ze niet opvallend, maar als ploeg gaan ze hard. Normaal gesproken zend je zulke jongens niet uit, maar nu kunnen we niet om ze heen.”

Vergissing
Bij de sparsesse wisten ze zelfs dezelfde tijd neer te zetten als de dubbelvier die naar de WK is uitgezonden. Bij de ARB was de vier van Tromp ook al sneller. Florijn vindt het geen vergissing dat de langzamere boot naar de WK gaat. “Bij het sparren was een van de roeiers uit de dubbelvier ziek. Ze hadden achteraf gezien beter niet mee kunnen doen. Voor de rest laten die jongens goeie dingen zien.”

WK-equipe
Hetzelfde geldt volgens Florijn voor de dubbeltwee van Ben van Brussel en Tristan Voskuilen die ook naar de WK mag. “Die roeiden super ongelijk een tijd van 6:36. Dat belooft wat. Daarnaast is de WK in eigen land, dat scheelt ook.” Inclusief de sterk presterende jongensacht en skiffeur Bram Schwarz komen er dus straks maar liefst vijftien jongens in actie in Rotterdam. De meisjesequipe bestaat uit skiffeuse Karolien Florijn, een acht en een vier. De selectie daarvoor is afgelopen dagen afgerond.

Verder informatie en een lijst met de Nederlandse inschrijvingen tijdens de Coupe de la Jeunesse is hier te vinden.

© NLroei, 28-7-2016