Oproep in buitenland voor behouden lichte acht

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

In Duitsland en de Verenigde Staten gaan stemmen op om wereldroeibond FISA ervan te overtuigen de lichte mannen acht weer terug op het programma te krijgen bij de Wereldkampioenschappen voor niet-olympische nummers.

Een maand geleden maakte de FISA bekend het nummer te schrappen omdat het FISA Rulebook bepaalt dat als bij drie opeenvolgende wereldkampioenschappen een veld minder dan zeven inschrijvingen kent, dat veld automatisch wordt afgeschaft.

Op zich hoeft dit nog niet het einde te betekenen van een veld. De lichte acht werd vanwege dezelfde reden in 2005 oorspronkelijk van het programma gehaald, waarna een lobby van verschillende landen ervoor zorgde dat later dat jaar bij het WK in Japan de het nummer alsnog werd uitgeschreven. Het resultaat was overigens dat er in Gifu slechts twee boten aan de start verschenen, waaronder het thuisland.

WK Rotterdam
Hoewel de lichte acht dit jaar een prominente plek had ingenomen in de plannen van talentontwikkelingscoach Marit van Eupen, maakte de roeibond kort na het besluit van de FISA, bekend geen moeite te zullen doen het nummer alsnog bij de Wereldkampioenschappen in Rotterdam uitgeschreven te krijgen. Er wordt nu ingezet op een aantal andere nummers, hetgeen de wens ook was van veel coaches in het land.

Oproep
In Duitsland en de Verenigde Staten denkt men daar duidelijk anders over. De relatief grote lichte mannen selectie van Duitsland schreef op roeiwebsite Rudern.de een open brief. naar de Duitse bond om zich sterk te maken bij de FISA dit nummer te behouden. Ook de Amerikaanse roeiers lieten van zich horen en startte een online petitie die inmiddels door een kleine 2000 mensen is ondertekend.

Nederland
Beide landen zijn samen met Italië al decennia een vaste kracht in dit nummer. Turkije, dat in 2014 bij de Wereldkampioenschappen op de Bosbaan verrassend het brons pakte, is daar de laatste jaren bijgekomen. Ook Nederland heeft wat dit betreft een sterke traditie. In 2007 werd Nederland nog met overmacht wereldkampioen. Toch heeft dit vooralsnog hier niet tot een oproep geleid.

©NLroei, 6 -1-2016