Drie lichte vrouwendubbels, Nienke van Zijp, Karolien Florijn en Marieke Keijser aan kop

Algemeen

De roeiwereld kan terugkijken op een aantal ongekende successen. Die mijlpalen zijn niet mogelijk zonder de roeiers, coaches en andere betrokkenen.

De redactie van NLroei nomineerde in zeven categorieën. De nieuwsbrieflezers konden kiezen. Bijna 2500 stemmen werden de afgelopen dagen geteld. Het animo is daarmee meer dan twee keer zo groot dan een jaar geleden. Op basis van die stemmen worden de volgende favorieten gelauwerd:

 

Ploeg van 2016: Lichte vrouwendubbeltwee
Niet alleen in Rio, maar ook in deze stembus was de winnende ploeg oppermachtig. Na een zwaar begin van het jaar kon het duo zich niet beter herpakken dan ze deden. In juni werd wereldbekergoud en een wereldrecord ogenschijnlijk soepel behaald in Poznan. De ingeslagen weg eindigde op de hoogste trede van het Braziliaanse pdium. Maaike Head en Ilse Paulis vormen met 64,4 procent van de stemmen onbetwist de favoriete ploeg. De uitslag vormt een weerspiegeling van de treden van het olympische podium. De vrouwen dubbelvier wordt tweede en de Holland Acht derde. Onderaan eindigen de Belgen.

 

Ploeg <23 van 2016: Lichte vrouwendubbeltwee
Een aantal sb-ploegen stuntte op eigen water. De Rotterdamse WK-baan was goed voor drie maal goed en twee keer brons. In de uitslagen liep de gouden mannenacht aanvankelijk voor, maar de uiteindelijke winnaar is net als bij de ploeg van het jaar de lichte vrouwendubbeltwee van Anne-Marie Schonk en Amber Kraak, met 47,6 procent van de stemmen. De bronzen vier zonder stuurvrouw werd derde ten koste van de eveneens bronzen mannen dubbeltwee.

 

Coach van 2016: Nienke van Zijp
Als er op de Spelen ploegen worden gehuldigd, dan zijn er ook coaches die aan dat succes bijdroegen. Josy Verdonkschot, Nienke van Zijp en Mark Emke zijn allen verantwoordelijk voor een – of meer- olympische medailles uit Rio. Opvallend zijn ook de verdiensten van Diederik Simon. Zijn sb-acht won goud in Rotterdam en zijn Nereusmannen legden de succesvolle Holland Acht het vuur aan de schenen. En niet altijd zonder succes. De stemmende roeiliefhebber is onverbiddelijk en laat geen twijfel bestaan over de winnaar. Met 48,5 procent van de stemmen prolongeert Nienke van Zijp haar titel als coach. Verdonkschot, die op het nationale sportgala tussen de nominaties ontbrak, heeft 26,5 procent van de stemmers aan zijn hand en verovert plaats twee. Simon wordt derde en Emke eindigt onderaan.

 

Roeier (m/v) van 2016: Marieke Keijser
Het boegbeeld van de WK 2016 maakte haar rol als favoriet waar. Na goud op de junioren-WK in 2015 won de Rotterdamse Marieke Keijser dit jaar opnieuw goud in de WK onder de 23 jaar. Dat leverde haar veel stemmen op. In 2015 was ze de favoriete roeier van Nederland, en die titel draagt zij in 2016 opnieuw. Meer dan de helft van de stemmers gunde haar dat. Broenink en Scheenaard werden respectievelijk tweede en derde. Olympisch kampioen en NLroei-petitie-uitreiker Mahé Drysdale kon op een kleine tien procent van de stemmers rekenen.

 

Eerstejaarsploeg van 2016: Njord zware vrouwen
Bij de eerstejaars was het vorig jaar tot aan het einde spannend. Dit jaar was de strijd eerder beslist. De zware vrouwen van Njord imponeerden, in ieder geval stemden 38,2 roeiliefhebbers op de lichtblauwe vrouwen. Nereus veroverde 24 procent van de stemmen met hun zware mannenacht. De strijd om het brons spande er tot het laatst om tussen de lichte vrouwen van Gyas en de lichte mannen van Laga. De Groningers gingen ermee vandoor.

 

Developmentploeg van 2016: Triton lichte vrouwen
Voor de lichte Lagamannen leken de favorietenrol lang veiliggesteld. Op het water waren de rode mannen onoverwinnelijk, in de verkiezing kwamen de lichte Tritonvrouwen langszij. De Utrechters zetten de laatste dagen een succesvolle eindsprint in en veroverden met 36,6 procent van het totaal de meeste stemmen. Vidar werd derde en de zware vrouwen van Aegir stellen het met de vierde plaats.

 

Junior(ploeg) van 2016: Karolien Florijn
De kiezer was duidelijk dit jaar. Karolien Florijn is de onbetwiste juniorenfavoriete. Zij kan terugblikken op een goed jaar. Zij werd Europees kampioen in de skiff en won in datzelfde nummer de enige Nederlandse medaille bij de WK voor junioren: brons. WK a-finalist – de juniorenacht – werd met ruim een kwart van de stemmen tweede. De meisjesvierzonder die de coupe startte werd derde ten koste van jongensskiffeur Bram Schwarz.