Emke laat Holland Acht voorlopig in botenhuis

Achtergrond

Mannenhoofdcoach Mark Emke laat bij de eerste wereldbeker zijn boordroeiers in vierzonders het strijdperk betreden. De langste boot blijft in de Bosbaanloods als de equipe begin juni naar Belgrado gaat voor de eerste internationale krachtmeting. Hij wil daar onder andere kijken of er een uitzonderlijk snelle vier te maken is.

Emke werkt met zijn in Nederland beschikbare boordroeiers toe naar de derde week van april, dan zijn de nationale kampioenschappen in de tweezonder. Vervolgens reist hij met zijn groep naar Oostenrijk om daar in de ijle lucht te trainen.

Informatie
“We gaan daar veel kilometers maken en in verschillende samenstellingen roeien in vooral vierzonders. De voorbereiding op en de resultaten van de eerste wereldbekerwedstrijd gaan veel informatie opleveren. Het zal inzicht geven in de individuele kwaliteiten, maar we kunnen bijvoorbeeld ook ontdekken of er een uitzonderlijk snelle vier is samen te stellen die voor goud kan gaan”, aldus Emke.

Prioriteiten
Emke’s hoofdmacht treedt bij WK’s steeds in de acht aan, maar hij wil dit seizoen gaan bekijken of de prioriteiten richting de vier kunnen worden verschoven. “Het is interessant dat te gaan onderzoeken, ik verwacht overigens wel dat de Holland Acht de prioriteitsboot blijft.”

Volledig
Hij kan pas in juni – na de wereldbeker van Belgrado – beschikken over zijn volledige groep. “Dan komen de jongens naar huis die nu in de Verenigde Staten bij college-ploegen zitten. Dat wordt ook het moment om toe te gaan werken naar de WK-formaties van dit jaar.” Emke verwacht twee sterke boordploegen te kunnen samenstellen.