Mark Emke: ‘Keuzestress? Eerder keuzekansen’

Achtergrond

Vijf medailles. Dat was een prima wereldbekeroogst. De achten speelden de hoofdrol. De vrouwen wonnen er goud in. De mannen hadden twee achten ingeschreven, die werden drie en vier. “Dat baarde opzien bij buitenlandse collega’s. Zoiets is zelden vertoond”, weet mannencoach Mark Emke.

Zijn beste Holland Acht bleef in de buurt van de vrijwel onverslaanbare Deutschland Achter, maar was daar in de finale geen bedreiging voor. Wel zat oranje de Britten op de hielen. Ook de dubbelvier van Emke deed het voortreffelijk. Die mannen roeiden in een nieuwe samenstelling naar een degelijke tweede plaats.

Robbers
Emke had het in de afgelopen weken niet gemakkelijk, de prestaties van zijn mannen in Belgrado verbleekten enigszins ten opzichte van de vrouwenploegen. Bovendien stopte zijn vedette Robert Lücken ermee. “We missen zijn technische finesse, maar er zijn kandidaten om hem als slagroeier op te volgen. Bijvoorbeeld Freek Robbers, die beviel dit weekeinde goed”, vindt Emke.

Tegenvaller
Emke heeft een ongekend brede selectie. Sinds kort kan hij beschikken over een aantal mannen die hun studieverplichtingen aan Amerikaanse universiteiten voor dit jaar hebben afgerond. Zij trainden daar in zogeheten college-achten. Minder prettig was dat zijn vierzonder figureerde in de B-finale, dat viel zwaar tegen. “Er waren geen excuses, ik denk dat het gewoon geen goede combinatie was.”

Keuzen
Het is de taak van Emke om de komende tijd keuzen te maken wie hij waar in welke boten gaat zetten. De enorme omvang van de groep heeft ook nadelen, maar die wuift hij weg. “Keuzestress? Zo wil ik het niet noemen. Eerder keuzekans. Prioriteiten doen er dit jaar wat minder toe, we proberen dit jaar de hele groep beter te maken.”

Opleiden
Hetzelfde beleid heeft zijn collega Josy Verdonkschot die de scepter zwaait bij de vrouwen. “Wij zijn bezig met het oog op de Olympische Spelen van 2020, daar wil ik minstens drie medailles halen. Een brede groep is daarvoor nodig. Die zijn we nu aan het opleiden. Dit jaar stellen we het proces boven de prestaties”, zegt hij.

Compensatie
En dat lijkt goed te gaan. Zijn dubbelvier – de regerend wereldkampioensboot – liet weliswaar een lelijke steek vallen door dit keer naast het podium te eindigen. “Ze roeiden met name het derde interval te langzaam.” Maar dat werd gecompenseerd door Karolien Florijn en Roos de Jong. Dit gelegenheidskoppel greep in de dubbeltwee zilver. Die medaille werd ook behaald door Ilse Paulis en Marieke Keijser in de lichte versie van dubbel.

Breed
“Bij de zware scullsters hebben we een mooie brede groep, Carline Bouw is weer in de vaart en Inge Jansen komt volgend jaar weer terug. Met de lichte dubbel hoop ik de komende tijd weer rustig te kunnen trainen, dat hebben we de afgelopen tijd niet goed kunnen doen”, aldus de oefenmeester.

Goud
Klapstuk van de zondag was het optreden van de vrouwenacht. De ploeg van stuurvrouw Dieuwke Fetter liet er geen misverstand over bestaan het goud te willen en domineerde het veld. Onder andere de regerend wereldkampioenen uit Roemenië werden door de oranje vrouwen verslagen.