‘Schrappen lichte vier zat er aan te komen’

Achtergrond Algemeen

Lichtgewichten Bjorn van den Ende en Jort van Gennep trainden in Sevilla toen ze hoorden dat de lichte vierzonder definitief van het olympisch programma werd gehaald. Ze hadden al geanticipeerd op het schrappen van het nummer waarin ze vorig jaar bij de Olympische Spelen actief waren: ze scullen.

“Het is heel jammer dat het spannendste olympische veld verdwijnt en ik krijg veel berichten van vrienden en familie vol medelijden”, vertelt Van den Ende in de lobby van het roeiershotel in Sevilla. “Maar toen we in november 2015 een mail van de FISA kregen waarin allerlei voorstellen stonden, waarin de lichte vier überhaupt niet voorkwam, wisten we eigenlijk wel waar het heen zou gaan.”

Alternatief
Beiden zijn nog verrast dat 67 landen het alternatieve plan steunden, waarin hun geliefde nummer zou blijven. “Er was behoorlijk wat weerstand, het lichte roeien leeft dus nog. Achteraf is het niet slim geweest om in het alternatieve plan een lichte vrouwenvier op te nemen. Dat nummer is bijna nooit bij een WK verroeid. Een zware vrouwenvier in plaats van een zware mannenboot was logischer geweest”, stelt Van Gennep.

Doodsteek
Van den Ende denkt dat de beslissing de doodsteek is voor het olympische lichte roeien. “Het is duidelijk dat het IOC weinig met deze sectie op heeft. De dubbeltweeën zullen in 2024 vermoedelijk ook zijn verdwijnen.” Zijn trainingspartner ziet vooral gevaren voor de subtop van Nederland. “Ik hoor hier in Sevilla ook van een aantal talenten dat ze niet meer goed weer weten waarvoor ze het doen. Hun olympische droom is weg.”

WK-velden
Het lichte roeien zelf zal volgens hen niet snel verdwijnen. “We hebben de laatste jaren gezien dat het steeds dunner werd. Eerder werd de lichte acht al van het WK-programma afgehaald. Maar misschien gaan we – nu de olympische status steeds meer wegvalt – weer terug naar de jaren ’90, waarin er veel gevulde WK-velden waren. Het niveau zal wél omlaag gaan, want NOC*NSF zal het niet meer ondersteunen”, meent Van den Ende.

Eerstejaars
Nu enkel de lichte dubbeltwee olympisch blijft, denkt hij dat het goed zou zijn als ook de structuur van het Nederlandse studentenroeien wordt aangepast. “Het zou natuurlijk kunnen dat deze nummers wél langer olympisch blijven. Dan moet je daar op inspringen en misschien wel eerstejaars lichte dubbelvieren uitschrijven in plaats van achten. Het nieuwe developmentklassement voor dubbeltweeën is in elk geval een goed begin.”

Bijschakelen
Zelf zijn ze in elk geval niet gedemotiveerd. Vooruitlopend op de FISA-beslissing zijn beide roeiers al overgestapt op het scullen. Naar Sevilla zijn ze zelfs al een week eerder afgereisd dan de rest van de equipe, die vandaag aanhaakt. “Het is heel simpel. Het niveau moet omhoog, zeker nu meer boordroeiers de overstap zullen maken. We zullen dus een tandje moeten bijschakelen en harder moeten werken”, zegt Van den Ende.

Dubbeltwee
Ze trainen momenteel samen in de dubbeltwee, maar het is nog geen uitgemaakte zaak dat zij Nederland in dat nummer ook gaan vertegenwoordigen. Van Gennep: “We halen het beste in elkaar naar boven en vinden elkaar in dat het harder en beter moet. Maar Bart Lukkes en Tim Heijbrock komen deze week ook en maken net zoveel kans.”

Ontdekkingsfase
Daarnaast sluiten ze een overstap naar de zware sectie niet uit. “We zitten eigenlijk nog in een ontdekkingsfase”, aldus Van den Ende. “We horen van concurrenten uit het buitenland ook dat ze hun kansen heroverwegen. Zware boten zullen voortaan vaker door voormalig lichte roeiers bemand worden. Dit trainingskamp zal duidelijker worden wat iedereen gaat doen.”

Ondersteuning
Beide roeiers zeggen geen last te ondervinden van het feit dat de roeibond besloten heeft het lichte mannenroeien niet meer volledig te ondersteunen. “We hebben een leuke, frisse trainingsgroep met nieuwe mensen. Alleen onze coach is veranderd. Eelco Meenhorst kan ons goed uitdagen en we hebben geen tekort aan aandacht. Een bondscoach kan prima meerdere ploegen begeleiden”, vindt Van Gennep.

Trainingsschema
Dat ze in Sevilla onbegeleid varen, vinden ze geen probleem. Van Gennep: “Als het niet te lang duurt, kan dat prima. Het heeft als voordeel dat je scherp op jezelf moet blijven.” De lichte roeiers zijn net als de zware bondsmannen naar Brits en Nieuw-Zeelands voorbeeld onlangs overgestapt op een trainingsschema van drie sessies per dag. “Dat zijn we hier nu aan het proberen. De eerste week dacht ik dat ik Pfeiffer had, zo kapot was ik, maar het is bizar om te zien hoe snel je lichaam went.”

©NLroei, 13-2-2016