Dossier ongewenst gedrag: NLroei-bronnen verdienen lof

Kort

De redactie van NLroei belicht de roeisport in alle facetten. Dat doen we dus niet alleen als er goud blinkt, maar ook minder florissante kanten komen aan de orde. Een voorbeeld ervan is de serie over ongewenst gedrag. Zie hier deel I, deel II, deel III, deel IV en deel V. Er komt meer. We gaan dit maatschappelijke onderwerp ook nog vanuit andere invalshoeken verder uitdiepen.

Naast de (on)nodige kritiek, ontvangen we ook lof over deze serie. En dat is mooi, maar het is ook wat ongemakkelijk. Want het zijn toch vooral onze bronnen die de moed hebben hun verhaal te doen en daarvoor de complimenten verdienen.

Het geeft te denken dat er verhalen zijn die niet kunnen worden gebracht, want slachtoffers zijn bang voor represailles. Dat signaal krijgen wij ook via vertrouwens(contact)personen. Bij deze functionarissen worden meldingen weer ingetrokken, uit angst. Dat is zorgelijk. En het laat zien dat de klachteninfrastructuur misschien wel klopt, maar de cultuur kennelijk nog niet.

Wij hopen dat ons werk een bijdrage levert aan een betere (roei)wereld, net zoals de turnsport in beweging kwam na journalistieke onthullingen. Wij hopen dat meer mensen de moed kunnen opbrengen om hun verhaal te doen. Ondertussen houden wij ons steeds bij onze leest: het roeinieuws brengen. Wil je ons werk steunen? Draag dan bij aan onze crowdfunding. Dat kan hier. Alvast bedankt!