Scullicoon Marcel Hacker stopt na vijf olympische edities

Kort

Jarenlang gold hij als een van de scullsymbolen van de wereld, maar nu zet de Duitse vijfvoudig olympiër Marcel Hacker een punt achter zijn carrière als roeier.

De 39-jarige Duitser kondigde zijn vertrek uit het nationale roeien aan op een ‘welkom terug receptie’ op zijn vereniging in Magdeburg. Maar liefst 22 jaar maakte Hacker deel uit van het nationale roeiteam van onze oosterburen. Afgelopen zomer sloot Hacker zijn olympische loopbaan af met een achtste plaats in de mannendubbeltwee. Hoewel hij naar Rio kwam voor een medaille zegt hij alles bij elkaar “trots te zijn op zijn prestaties de afgelopen 25 jaar.”

Hoofdstuk
Zijn ‘afscheidswoord’ was emotioneel. “Natuurlijk heerst er een nostalgisch gevoel op dit moment, want ik had een geweldige tijd. Ik had er geen seconde van willen missen. Elke fout bracht me verder in mijn ontwikkeling. Het is tijd voor een nieuwe generatie en ik ben in staat zijn om een nieuw hoofdstuk te beginnen in mijn leven.” Hacker zal verdergaan als coach.

Extravagant
De roeiwereld neemt afscheid van een enigszins extravagant figuur, maar wel een met een lange lijst aan wapenfeiten. Een paar daarvan springen eruit. Op de Olympische Spelen in Sydney won hij brons in de skiff en in 2002 werd hij wereldkampioen in dat nummer. In 1994 won hij als junior zijn eerste wereldtitel. De vijf jaar erna won hij een medaille op elk toernooi waaraan hij deelnam. Zijn prijzenkast is gevuld met olympisch brons, twee gouden juniorenwk-medailles, een zilveren sbwk, een gouden seniorenwk, vier maal wk-zilver-plakken en drie keer brons.