Wereldkampioen McBride stopt vanwege gewichtsproblemen

Kort

Opmerkelijk nieuws vanuit Nieuw-Zeeland. Deze week maakte een van de topfavorieten voor olympisch goud, Zoe McBride, bekend te stoppen. De 25-jarige roeister is samen met Jacky Kiddle de regerend wereldkampioen in de lichtgewicht dubbeltwee en gold als belangrijkste concurrent van het Nederlandse duo van Ilse Paulis en Marieke Keijser.

Op haar eigen Instagrampagina was de viervoudig wereldkampioene afgelopen dagen opvallend openhartig over haar opmerkelijke keuze slechts een paar maanden voor de uitgestelde spelen van Tokyo. Haar eigen (mentale) gezondheid was in het gedrang gekomen nadat ze mede door blessures dusdanig veel was aangekomen in gewicht dat ze een terugkeer niet meer zag zitten. “Vanaf het moment dat ik op de weegschaal stond, kon ik enkel en alleen maar bezig zijn met hoe ik die kilo’s weer kwijt kon raken. Vorig jaar had ik mezelf al beloofd niet nog een keer op een ongezonde manier met voedsel en mijn lichaam om te gaan, iets wat ik al te vaak had gedaan. Nu heb ik voet bij stuk gehouden en voor het eerst mijzelf op de eerste plaats gezet”, zegt ze onder haar laatste post.

Oproep
“Ik ben nu 7 kilo boven mijn wedstrijdgewicht en als ik naar mijn eigen foto kijk, zie ik de gezondste versie van mezelf sinds heel erg lang, zowel lichamelijk als mentaal”, vervolgt ze. Recent verscheen op NLroei het verhaal van een Nederlandse roeister die vanwege een eetstoornis noodgedwongen moest stoppen en lang de negatieve gevolgen moest dragen.