Graag terug naar het normale verenigingsleven

Algemeen Column

En weer zat iedereen thuis achter de computer om de vergadering van de roeibond bij te wonen. We raken allemaal aardig bedreven in Zoom, maar een gewone vergadering waar je elkaar ziet en ook onderling kunt bijpraten zou toch fijn zijn. Het bondsbestuur is inmiddels echt geoefend in digitaal vergaderen en ook de bezoekers zijn er wel aan gewend. Vreugdevol nieuws was dat over de NK in april. De gemeente Zuidplas waar de Willem-Alexanderbaan in ligt, heeft echt wel wat met roeien. En mooi dat er toppers zullen zijn.

Als je verder zo luistert is het voor verengingen een lastige tijd. Bij de studenten was er in het najaar nog een stijging van het ledenaantal en kan er weer goed worden geroeid, maar bij de andere niet-studentenverengingen is het helemaal zwaar. Wel mist iedereen de buffetinkomsten en dat geeft financieel een behoorlijke achteruitgang voor alle verengingen. Al hebben we, vergeleken met binnensporten, niet te klagen.

Over de financiering van mogelijke wedstrijden en vooral als er opeens iets niet doorgaat werd ook stevig gepraat en dat zal nog wel even duren. Het is wezenlijk dat er toch nog wedstrijden zullen zijn om studentenroeiers vast te houden en laten we ook kijken wat met juniores beter kan. En voor de roeibond is het dus ook essentieel dat het totale ledenaantal niet gaat zakken, dus er moet goed geroeid kunnen worden. Er zijn contacten over met de overheid waarin dat goed wordt uitgedragen.

We gaan de komende maanden zien hoe het verder gaat en dus ook het roeien heeft alle belang bij snel vaccineren tegen het coronavirus, zodat het leven weer normaal kan worden en ook de roeiverenigingen zich echt weer thuis kunnen voelen in hun verenigingsgebouw met een gezellig kopje koffie of zoals ik vroeger chocomel, na het roeien.