Coastal roeien definitief bij OS 2028 Los Angeles

Kort

De kogel is door de kerk. Na een lang en slopend voortraject heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten het onderdeel beach sprint op het programma te zetten voor de Olympische Spelen in 2028. Er zal in drie disciplines gestreden worden, de skiffs voor mannen en vrouwen en een mixeddubbeltwee.

Deze boottypes moeten echter nog formeel worden bevestigd door het IOC na afloop van komende Spelen in Parijs (2024). De beslissing betekent ook definitief het einde van lichtgewicht roeien op de Olympische Spelen. Oorspronkelijk zou het hele plan al in 2024 ingaan, maar door de corona-epidemie liep de aanpassing vertraging op.

Worldrowing
Roeifederatie Worldrowing zal echter tevreden zijn met de keus. Niet alleen betekent het toevoegen van de drie velden een uitbreiding van roeivelden – er zal nu gestreden worden in 15 in plaats van 14 verschillende disciplines – ook was coastal roeien vooralsnog de enige van 16 sporten die graag op de olympische kalender wilden komen, die ook werd toegelaten. Dit alles gebeurde gisteren tijdens een congres van het IOC in het Indiase Mumbai.