Treffers laat zien hoe transporteren van boten werkt

Kort

Een vrachtwagen met 39 roeiboten van de Masters in Bled terugrijden naar Nederland. Het sprak tot de verbeelding van Truckstar, hét tijdschrift voor de transportwereld. Dat blad stuurde een redacteur met botenwagenchauffeur Sybrand Treffers mee.

Steun NLroei. Doneer hier!

Treffers werkt sinds een tijdje als bevrachter bij een rederij die tanktransporten over het water verzorgt. Daarnaast vervoert hij al zo’n 15 jaar (voornamelijk over asfalt) roeiboten. Treffers geeft inzicht in de problemen die zich voordoen bij een botentransport. Zo dreigt er een hinderlijke lantarenpaal het transport te bellenmeren. Dus wordt het obstakel op welhaast ingenieuze wijze (met behulp van een zogeheten spanband) bijgebogen zodat de paal geen blokkade meer vormt.

Waardetransport

De botentransporteur rekent de Truckstarredacteur voor dat de lading een nieuwwaarde heeft van zo’n slordige driekwart miljoen euro. Volgens de voormalige NLroeiredacteur en NRCverslaggever kan een dergelijke vracht het beste worden verplaatst met een Volvo. Een vrachtwagen van dit merk trekt dan ook zijn botenoplegger.

Volvofetish

Het echte nieuws uit het Truckstarstuk is echter de verklaring van Treffers over het ontstaan van zijn Volvofetish. Dat begon toen hij een knaap van 12 jaar was. Hij was alleen thuis, het stormde en de pannen waren van het dak gewaaid. Zijn vader was voor zijn werk op pad, maar had van een collega een Zweedse Volvo geleend, trotseerde de storm, nam thuis poolshoogte en keerde met razende vaart weer terug naar zijn werk. De jonge Treffers dacht toen: “Alleen een Volvo kan zo een storm doorstaan en alleen zo een sterke auto kan zo snel weer terugrijden.” Volvo is inmiddels in Chinese handen.

Het artikel staat niet online, het complete magazine is hier te bestellen, maar het is ook verkrijgbaar in de winkel.