”Studentenbesturen niet in staat om met grote incidenten te dealen”

Achtergrond

Dit is deel I van een mini-serie over ongewenst gedrag*. Vandaag het verhaal van Fleur**. Zij is lid van een studentenroeivereniging. Fleur maakte daar een heftig incident mee. Dat was haar niet bepaald in de koude kleren gaan zitten en dus besloot ze aan de bel te trekken bij het bestuur.

Afzwakken
‘‘Ik legde ze de situatie voor en gaf aan dat ik me helemaal niet meer veilig voelde wanneer ik op de vereniging rondliep. Zij vertelden mij dat ze ‘er wel naar zouden kijken’. Maar het bleef bij die woorden. Ze probeerden het later zelfs te bagatelliseren: het viel volgens hen allemaal wel mee. Maar ze waren er zelf niet bij, ze begrepen niet wat voor impact dat incident op mij had. Ik liep misselijk rond op de vereniging, ik moest er constant aan denken. Ik kon het echt niet negeren’’, vertelt Fleur.

Universiteit
Om een stap verder te gaan besloot ze contact op te nemen met de universiteit waaraan de betreffende roeiclub is verbonden. ‘‘Die zei: dat is niet ons probleem, dat moet je maar oplossen met de vereniging zelf.’’ Fleur had ondertussen ook met de vertrouwenspersoon van de roeivereniging gesproken, maar dat mocht ook niet baten.

KNRB
Uiteindelijk benaderde ze roeibond. Die wilde haar alleen helpen als ze een officiële tuchtklacht zou indienen. Dat zag Fleur niet zitten: ‘‘Dat zou een lang en moeizaam proces worden en ik had al zoveel hooi op mijn vork genomen, het was voor mij een zware periode.’’ Fleur zag de reactie van de KNRB als een onwilligheid om het op te lossen. ‘‘Dat vond ik heel naar. Zij vonden dat het allemaal prima was opgelost’’, zegt ze.

Psycholoog
‘‘En dat geldt dus ook voor de andere partijen’’, gaat ze verder. ‘‘Het bestuur, de universiteit, ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en iedereen had de indruk dat het probleem uit de wereld was geholpen. Maar dat was niet zo. Ik heb een psycholoog moeten inschakelen om te proberen het alsnog een plaats te geven.’’

Geen structuur
Het komt er volgens Fleur op neer dat er klaarblijkelijk binnen de roeiwereld geen duidelijke structuur is om dergelijke problemen aan de kaak te stellen. ‘‘Verenigingen worden bestuurd door studenten. Dat is lastig. Ze zijn eigenlijk niet in staat om met zulke grote of ingewikkelde incidenten te dealen. Ik neem het hun ook niet echt kwalijk, maar de organisaties die erboven staan wel.’’

Verantwoordelijkheid
‘‘Want de mensen die de verantwoordelijkheid hadden kunnen nemen, deden dat niet. Zij dragen hun verantwoordelijkheid juist weer af naar die studentenbesturen. Dat is het probleem. Het zou mij niks verbazen als dit nog een keer fout gaat. Dat komt vaker voor in de sportwereld – dat zie je ook in het turnen. Dat ligt denk ik niet aan de sport, dat zit in de mens.’’

Voetnoten:
*NLroei plaatste herhaaldelijk een oproep over ongewenst gedrag binnen de roeiwereld. Een aantal mensen meldde zich over misstanden – die variëren van ‘gedoe rondom selecties’ tot en met zware grensoverschrijdingen van personen in machtige posities.

** Een van de mensen die haar verhaal over een incident met NLroei deelde was ‘Fleur’. Haar naam is gefingeerd om haar identiteit af te schermen. De inhoud van het incident wordt niet benoemd omdat het daar NLroei niet primair om gaat. De redactie wil vooral beschrijven hoe er in de beleving van Fleur door verschillende partijen mee is omgegaan.