Bondsroeiers vliegen uit voor trainingskampen

Interview

Met de zware boordroeiers in Portugal en de prioriteitsboten bij de vrouwen in de Sierra Nevada (Spanje) zijn ondanks de strenge coronaregels een groot deel van de bondsroeiers momenteel op trainingskamp. Volgende week volgen de scullboten bij de mannen en weer later ook de selectie voor de nog te kwalificeren vrouwenacht.

Volgens technisch directeur Hessel Evertse zijn de kampen essentieel voor een goede voorbereiding richting de Olympische Spelen van Tokyo later dit jaar. “Eigenlijk doen we alles precies als we het een jaar geleden zouden hebben gedaan toen de spelen nog niet waren uitgesteld. Met her en der een praktische aanpassing vanwege coronaregels. Het is niet makkelijk en kost veel tijd en energie, maar het is het meer dan waard.”

PCR-test
Evertse doelt met name op de coronaregels die moeten worden gevolgd. “Het is een hele organisatie. De lokale regels moeten worden nageleefd en die zijn in Portugal bijvoorbeeld weer anders dan in Spanje. Zo moet je voor dat laatste land een PCR-test kunnen overleggen. Dus van de week zijn hier twee vrouwen een dag hier geweest om alle roeisters te testen.”

Botenwagen
Bij terugkeer moet iedereen tien dagen in quarantaine. “Gelukkig betekent dat voor topsporters wel dat ze dan op de Bosbaan kunnen blijven trainen.”
Maar Everste heeft meer zaken waar hij aan moet denken. “Denk bijvoorbeeld aan de chauffeur die de botenwagen rijdt. Die kan hooguit even kort onderweg bij het tanken een kopje koffie halen, maar slaapt gewoon in de cabine van de wagen.”

Flexibel
Een ander gevolg van Corona is dat sommige planningen wat zijn aangepast. Zo blijven de vrouwen uit de prioriteitsboten straks maar liefst vijf weken onafgebroken van huis (eerst hoogtestage, daarna een roeikamp in Sevilla). Oorspronkelijk zouden ze in twee delen gaan, maar gezien de huidige maatregelen hebben we besloten het aan elkaar te plakken. Dat scheelt weer reis- en dus ook quarantainetijd.”

Hoogtestage
Richting de Spelen volgen nog kampen in Italië (eind maart) voor zowel de vrouwen als de mannen. Aansluitend aan deze kampen is het EK in het nabij gelegen Varese. Daarna volgt voor de mannen nog twee keer een lange periode naar Obertraun voor een hoogtestage. Voor de vrouwen volgt nog een kamp in Pusiano richting het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de vrouwenacht.

Acclimatiseren
Daar is voor de ploegen van vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot ook de laatste voorbereidende stage richting de spelen. Volgens Evertse is bewust niet gekozen voor een kamp in Azië om alvast te wennen aan de omstandigheden en tijdzone van Tokyo. “Volgens de planning zijn we daar nu tien dagen van te voren en dat is genoeg om goed te acclimatiseren. En in Italië zal het in de zomer ook zeker boven de 30 graden Celcius zijn.”

Talenten
De kans is echter wel groot dat er een streep moet gaan door een trainingskamp voor het net geformeerde TalentTeam dat voor medio februari in Varese gepland stond. “Gezien de huidige ontwikkelingen kunnen we dat beter afblazen. Wil dat mogelijk zijn moeten de cijfers terug naar het landelijk niveau 3. Nu zitten we nog in 4/5. We vragen wel of ze vanaf die periode standby willen staan om alsnog te gaan indien de kans zich voor doet.”

WK
Erg rouwig dat dit kamp er waarschijnlijk niet komt is Evertse niet. “Je kan dan beter even wachten op wat komen gaat en de centjes in de zak houden.” Hij doelt op de lastige periode die nog gaat komen na de spelen. “We lopen een jaar achter op de normale planning, dus we willen graag met een mix van olympische atleten en talenten naar het WK in Shanghai, begin oktober. Ook dat moet vervolgens goed worden voorbereid.”