Voorbeschouwing Tokyo: tweede nacht

Voorbeschouwing

Na een grotendeels geslaagde eerste dag van het roeitoernooi komen vannacht vier Nederlandse ploegen voor het eerst in actie. Vooral de lichtgewicht vrouwen dubbeltwee en de vrouwen vierzonder lijken daarbij kansrijk. De wedstrijden beginnen bij Eurosport om 01:00 uur. Finn Florijn heeft om 01:30 uur zijn herkansing. Deze tijden zijn een half uur vervroegd, vanavond publiceert NLroei het actuele nachtprogramma.

Beide vrouwenboten hebben op papier geen zware loting. Zo ontlopen Marieke Keijser en Ilse Paulis de sterk ploegen van Groot-Brittannië en Italië. Van deze boten werd eerder dit jaar bij de Europese kampioenschappen verloren. Maar dat was nog voordat de Nederlandse boot progressie boekte en in Sabaudia een fenomenaal wereldrecord van 6:43,79 roeide. De Nederlanders zijn één van de favorieten voor de olympische titel. In de voorwedstrijd zal met name Canada in de gaten gehouden moeten worden.

Maak NLroei mede mogelijk, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

Vierzonder
Ook de vierzonder van Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester hoeft het nog niet op te nemen tegen hun verwachte grootste concurrent. Australië was in 2019 bij de wereldkampioenschappen nog de betere ploeg, maar is al twee jaar internationaal niet in actie gekomen en heeft ook nog eens de opstelling gewijzigd. De ploeg van Titus Weijschedé kan afwachten hoe de Australiërs het doen tegen Ierland in de andere wedstrijd. Een ploeg die bij de Europese kampioenschappen de Nederlanders nog het vuur aan de schenen legde.

Tegenvier
Met interesse zal worden uitgekeken naar de eerste race van de mannenvier. De ploeg van slagman Nelson Ritsema kwam in opspraak toen een andere vier in trainingssessies sneller bleek. Uiteindelijk bleef hoofdcoach Mark Emke bij het feit dat er al geselecteerd was, Emke liet de bemanning ongewijzigd: Boudewijn Röell, Sander de Graaf en Jan van der Bij. Na de Europese titel van 2020 werd geen opzienbarend resultaat meer gehaald door de ploeg van Dion van Schie. De voorwedstrijd tegen Australië en Roemenië is een uitgelezen mogelijkheid om weer vergelijkbare snelheid te laten zien als een jaar terug.

Tweezonder
Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang plaatsten zich dit jaar via het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) voor Tokyo. In dit nummer zijn de Kroatische broers Sinkovic dominant. Het Nederlandse duo treft hen niet in de voorwedstrijd. Dat geldt wél voor Servië, dat dit seizoen al meerdere keren op het podium stond. Een finaleplek zal mooi zijn voor de Skøll/Pampus-combinatie. Bij de eerste drie eindigen voor rechtstreekse plaatsing voor de halve finale lijkt daarvoor wel noodzakelijk.