Lastminute Tokyoganger Niki van Sprang: “De spanning was om te snijden”

Interview

Blijdschap of opluchting? Begrijpelijkerwijs stroomden alle vormen van positieve gevoelens door het hoofd en lijf van Niki van Sprang. Met een behoorlijke voorsprong had hij samen met Guillaume Krommenhoek kort ervoor olympische kwalificatie afgedwongen. “Heel gemakkelijk ging het onderweg niet, en tot op het laatst waren we beducht voor de eindsprint van de Britten. We hadden iets beter kunnen roeien, maar eerlijk gezegd maakt het me geen bal uit. Het resultaat is het enige dat telt”, aldus de boegroeier.

De ontlading was groot, de nervositeit was dat van tevoren eveneens, “Je voelde dat er in Luzern een enorme spanning in de lucht hing. Het was erop, of eronder. Ik voelde dat heel sterk toen ik de loting van de halve finale bekeek. Normaal staat er op dat formulier dat er drie ploegen naar de A-finale gaan, en de rest naar de B, maar dat was hier niet. Alles of niets.” Het werd alles. De oranje twee won overtuigend.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Aanloop
Het koppel had een enerverende aanloop van naar het moment suprême. Vooral Van Sprang had veel te verduren. Zo zat hij (in een wat willekeurige volgorde) er mentaal een tijdje doorheen, kreeg corona en diverse blessures. Maar hij had ook teleurstellingen te verwerken. In 2019 kwalificeerde hij samen met Amos Keijser de dubbeltwee, maar moest die boot van de technische leiding aan Stef Broenink en Melvin Twellaar  overdragen. En dan waren er de bloedstollende trials om de tweezonder waar hij met Krommenhoek als beste uit de bus kwam, echter met niet al te grote marges op de concurrenten Hendriks/Van de Kerkhof en Rienks/Rienks.

Mini & Maxi
Van Sprang en Krommenhoek verschillen. ‘Yin en Yang’ is geen verkeerde typering voor het duo, Mini & Maxi is ook raak. Krommenhoek is bijvoorbeeld vijftien centimeter langer. Steffen de Vries, een van de coaches bij zijn club Skøll omschrijft hem als volgt: “Hij is echt een heel relaxt persoon, laat zich nooit haasten of opnaaien. Guillaume is iemand die zijn eigen weg volgt. Ik denk dat hij samen met Niki een goede mix vormt”, aldus De Vries.

Koorddanser
Waar Krommenhoek met zijn reuzenlijf enorme krachthalen maakt, balanceert de zeker niet slappe, maar wel bijzonder behendige Van Sprang als een soort koorddanser op de boegplek van het misschien wel lastigste boottype. Het duo gaat zich prepareren op Tokyo. Ze gaan daar niet heen met louter de olympische gedachte. “Als het bij ons loopt, kunnen we voorin mee. Dus daar gaan we voor”, aldus Van Sprang.