Vele anderen alsnog naar Tokyo, waaronder olympische veteranen

Terugblik

De spanning was in Luzern te snijden, het verdriet bij de roeiers en roeisters die misgrepen bij het laatste-strohalm-toernooi – oftewel het OKT – was er ook. Evenals euforie bij hen die de allerlaatste strohalm wel grepen en alsnog koers kunnen zetten naar Tokyo. NLroei doorloopt een aantal velden.

Helemaal op eigen kracht hebben Alexander Vyazovkin (1e, Rusland) en Trevor Jones (2e, Canada) het in hun skiff gered. Dat geldt ook voor Anneta Kyridou (1e, Griekenland) en Tatsiana Klimovich (2e, Wit-Rusland). Eeva Karppinen, dochter van drievoudig olympisch skiffkampioen Perti Karppinen, redde het niet, zij werd vijfde.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Bond
Nieuw-Zeeland had één boot naar Europa gestuurd. Die acht kan nu richting Azië, want er werd door ze gewonnen. Hamish Bond (tweemaal goud bij de spelen, negen WK-titels) is een bemanningslid ervan. De Roemenen gaan met de Kiwi’s mee, om het straks ook op te nemen tegen onder andere de Holland Acht. De vrouwen-acht werd ook tweede, dus dat land krijgt achttien extra mensen in de olympische equipe. De Ierse vrouwenvier zat Nederland bij de EK flink op de hielen, maar was nog niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, dat deden zij zondag overtuigend. Zij bleven de Chinese vrouwen de baas, dat land benutte het OKT uitstekend en plaatste toch twaalf éénriemige roeisters (inclusief de acht) voor Tokyo.

Vijfde keer
Rusland deed in Zwitserland bijzonder goede zaken. Naast skiffeur Vyazovkin plaatsten de vrouwentweezonder, de mannen- en de vrouwendubbeltwee ook nog eens de mannendubbelvier zich. In die quadruple was buurland Estland (minder dan 1,5 miljoen inwoners) fractioneel sneller. Dat land is klein, maar groot als het gaat om goed roeien. Aan boord zit Tönu Endrekson (41). Hij gaat voor de vijfde keer naar de spelen. De sculler was eerder tweemaal vierde, en hij won al zilver (met Jüri Jaanson in de dubbel) en brons in de dubbelvier.

Alle OKT-uitslagen staan hier.