Misschien wel de allermooiste van 2023: de opzienbarende EK-titel van de ‘snode Skøllie’

Terugblik

Zonder iemand tekort te willen doen – en al helemaal niet Karolien Florijn, Simon van Dorp noch de WKmedailleploegen – blijft de EK-finale van Lennart van Lierop opzienbarend. Voor de camera van de NOS vertelde ‘snode Lenny‘ gisteren over zijn gouden race: ‘ik ging niet per se om de prijzen, was heel ontspannen’, de gedwongen overstap naar de dubbelvier en natuurlijk over het onverwachte skiffsucces.

Maak NLroei mede mogelijk, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Misschien had iemand dat toch een beetje zien aankomen, namelijk bondsfyscioloog Jabik Bastiaans. ‘Houd Lennart in de gaten‘ zei hij een paar weken voor de Europese kampioenschappen. Op voorspraak van Eelco Meenhorst had Mark Emke in 2018 de Skøllie al eens meegenomen naar een trainingskamp in Portugal.

Hercules
Maar kon toen iemand bevroeden dat skiffeur Van Lierop de olympisch én de wereldkampioen tegelijkertijd zou verslaan? Bij een groter deel van Nederland spreekt de zege van de amateurs van Hercules tegen de miljonairs van Ajax tot de verbeelding, maar voor mij staat de skifffinale van 2023 in de top-10 van allermooiste roeiraces ooit. Er komt nog meer aan. Wie net als de huisgenoten van de Herculesspits een paar centen wil verdienen, kan overigens een gokje wagen: Simon van Dorp zou in Parijs wel eens onze solerende oosterbuurman kunnen verslaan.