Roeier Selker bestuurt Hercules dat Ajax versloeg: ‘Onze jongens hebben niet de conditie van wedstrijdroeiers’

Algemeen

Samen sporten, lachen en groeien. Dat is de slogan van omnisportvereniging Hercules uit Utrecht. De club maakte donderdagavond alles helemaal waar. En dat is zelfs wereldnieuws. Want de amateurvoetballers van het eerste elftal knikkerden Ajax met 3 – 2 uit het bekertoernooi. Er is een directe binding tussen Hercules en de roeisport: clubbestuurder Camiel Selker maakte in 1996 deel uit van de lichte eerstejaarsacht van Orca en hij bedacht de Aegon-bestuursbokaal. “Het budget van ons eerste team is minder dan het maandsalaris van de slechtst betaalde Ajax-speler.”

Selker is wat schor als hij NLroei te woord staat. “Dat komt door het aanmoedigen tijdens de wedstrijd. Wat een strijd! Onze jongens gingen goed voorbereid het veld op. ‘Niet bang zijn, maar voetballen. En ook niet je hoofd laten hangen als je achter raakt.’ Het pakte allemaal goed uit. Maar het is en blijft onwerkelijk”, zei hij.  

Maak NLroei mede mogelijk, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Hercules (de contributie bedraagt er 285 euro per jaar) opende na een kwartiertje de score, maar de miljonairs van Ajax kwamen weer langszij, 2 – 2 stond het toen Hercules-speler Grotenbreg in blessuretijd de winnende treffer maakte. “Het feest was compleet. De jongens kwam de tribune op, samen met ouders, vrienden en andere supporters hebben we de euforie gedeeld. Tot in de late uurtjes is het feest in de kantine van Hercules doorgegaan.”

‘Gaat fout’
Het bestuur van Ajax had ondertussen stadion De Galgenwaard (gehuurd van de plaatselijke FC) met de staart tussen de benen verlaten. “We hadden nauwelijks contact met ze. Ik hoorde directeur Van Halst in de rust wel zeggen dat ‘het wel eens fout kon aflopen’. Dat had hij goed gezien”, lacht Selker.

Iedereen bij de Utrechtse club beseft dat er nieuwe historie is geschreven. En Ajax was gewaarschuwd. Want in 1914 hadden de Amsterdammers al eens verloren van Hercules. Ook dat was een blamage, want het was uitgerekend de wedstrijd waardoor Ajax uit de toenmalige eerste klasse degradeerde.

(tekst loopt door onder de cartoon uit 1914, met dank aan sportgeschiedenis.nl)

“We zijn natuurlijk enorm trots op onze spelers. Tim Pieters scoorde twee keer. Hij is binnen onze club opgeleid, speelde een tijdje bij FC Utrecht, maar kwam weer terug. En hoe.” Selker heeft de opleiding van Hercules in zijn bestuursportefuille. “Ik zit vooral aan de beleidsmatige kant, ‘hoe leiden we onze spelers zo snel en goed mogelijk op?” is de vraag die daarbij centraal staat. En dan kijken we naar de pedagogische aspecten, de voetbaltechnische kant, maar ook naar mentale ontwikkeling. Maar onze trainer René van der Kooij is de man die het allemaal uitvoert. Hij traint en coacht het eerste elftal. Hij doet dat dus voortreffelijk.”

(tekst loopt door onder de tekening van Jos Collignon die vandaag ook in de Volkskrant staat)

Selker rolde via zijn voetballende kinderen Hercules binnen, nadat hij lang in de roeisport actief was. “Ik zat dus in een lichte acht, heb nog gecoacht, maakte deel uit van het Orca-bestuur en ben ook lange tijd voor de bond actief geweest. Samen met Aegon heb ik de bestuursbokaal opgezet om de jonge bestuurders van studentenverenigingen te stimuleren doortimmerde plannen te ontwikkelen en uit te voeren. Ik beschouw studentenclubs als enorme kweekvijvers van talent: op het gebied van sport, maar ook als bestuurders. Ook dat talent moet de ruimte krijgen en nemen om zich te ontwikkelen.”

Werkvloer
De amateurs van Hercules – ‘wij hebben twee betaalde krachten in de staf en werken verder met vrijwilligersbijdragen en reiskostenvergoedingen’ velde het beursgenoteerde Ajax  – omzet in 2022: 189 miljoen euro. Selker is autoriteit op het gebied van beloningsbeleid en organisatie-expert. Hij kijkt ook met een professioneel oog naar de heroïsche wedstrijd. “Er ging bij Ajax duidelijk iets mis op de werkvloer. Ze liepen constant achter de feiten aan en raakten gefrustreerd. Ze hadden de bal snel moeten rondspelen, in het laatste half uur hadden ze dan kunnen toeslaan. Onze jongens zouden kapot zijn geweest. Ze trainen maar twee keer per week, ze hebben niet de conditie van wedstrijdroeiers”.

De aanstaande tegenstander van Hercules in het bekertoernooi is Cambuur.