Niet alleen roeien kan boeien: de rand&oeverzaken van 2023

Terugblik

Mede dankzij de één-bericht-per-dag-strategie van NLroei wordt op onze site vooral veel aandacht besteed aan het toproeien. Maar dat wil niet zeggen dat er aan andere zaken die aan het scorebord of medaillespiegel raken geen aandacht wordt besteed. Dit zijn de meest gelezen NLroeistukken van 2023.

Riooljournalistiek blijkt goed voor de kijkcijfers. Aan de Bosbaanoever was een zaak die verschrikkelijk stonk. Een Dixichauffeur had de inhoud van zijn vuilwatertank in het riool geloosd. Dat schijnt hoe dan ook een milieudelict te zijn. De zaak kwam aan letterlijk aan de oppervlakte bij de juniorenNK en de smurrie stroomde zo de Bosbaan in.

Suikerwater
Eerder dat jaar was er het verhaal (de bron: Trouw) van Bjorn van den Ende en zijn worsteling met boulimia. Omdat de NLroeihoofdredacteur Van den Ende in een bijzin als ‘de voormalig suikerwaterpromotor’ had geduid, ontstond er boosheid. Op het vriendelijke verzoek van een bondsmedewerker heb ik die woorden later geschrapt, maar dat niet zonder vijfhonderd woorden te gebruiken voor een niet veel minder vaak gelezen nadere uitleg. Vervolgens leidde het schrappen weer tot de nodige opmerkingen van personen die het juist goed vonden dat er aandacht werd besteed aan de tegenstelling tussen een eetstoornis en RedBull-marketing.

Bakpoeder
Niet zo gek veel later was er weer wat te doen rondom voeding, althans het wordt oraal ingenomen: natriumbicarbonaat. Velen hekelden het gebruik door toproeiers en de promotie ervan door de bond werd ook al niet gewaardeerd. Dr Frans Gõbel vindt het zelfs volslagen idioot. De dopingautoriteit raadt het gebruik ervan zelfs af. De KNRB lijkt af te willen rekenen met het imago van een sport die op stapels volkorenboterhammen en trosjes bananen wordt bedreven. Ging het bij de suikerwatersponsoring nog om harde pecunia, in het geval van de bakpoederpromotie gaat het slechts om een kortingsregeling. Je kunt je hardop afvragen wat men doet voor een breezer of een beetje beltegoed.

Koning Voetbal
Orakel Ronald Florijn deed van zich spreken in het godvrezende Nederlands Dagblad. Niet als ‘vader van’, maar als zichzelf. De kop boven het artikel dekt de lading: ‘Als sporters zeggen dat ze hard gevochten hebben om aan de top te komen, is dat gelul’. Het bericht erover op NLroei werd heel veel gelezen. Echter, op de valreep van het jaar behaalde Hercules (dat Ajax versloeg) het hoogste kijkcijfer, dat komt niet per se door de band van het stuntelftal met het roeien, maar vooral door het sportmediafenomeen die vrijwel alle aandacht opslokt: Koning Voetbal.