Oranje direct op dreef bij olympisch toernooi

Nabeschouwing

De Nederlandse roeivloot is de Olympische Spelen goed begonnen. Vijf boten zijn een ronde verder, alleen de jonge skiffeur Finn Florijn moet naar de herkansingen. Opvallend sterk waren de optredens van de beide dubtbeltweeën. De mannen in de dubbelvier lieten (nog) niet het achterste van hun tong zien. De vrouwendubbelvier lijkt verbeterd ten opzichte van de laatste wereldbeker. Skiffeuse Sophie Souwer pakte het slim aan.

Maak NLroei mede mogelijk, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

Skiffs
Solist Souwer controleerde haar tweede plaats achter Emma Twigg (Nieuw-Zeeland) de hele voorwedstrijd uitstekend en plaatste zich probleemloos voor de kwartfinale. Souwer deed geen opzichtige pogingen om de dominerende Twigg van de eerste plek te verdrijven.

Finn Florijn kon de beresterke Zeidler – de regerend wereldkampioen – (natuurlijk) niet hebben, maar moest ook zowel de Japanner als de Egyptenaar voor zich dulden. Florijn moet daardoor morgen aantreden voor de herkansing.

Dubbels
Melvin Twellaar en Stef Broenink imponeerden. Zij wonnen hun voorwedstrijd ruimschoots van de Britten, de oranje mannen deden dat ook nog eens in de snelste dagtijd, tevens een olympisch record. Deze dubbel heeft daarmee in de halve finale een uitstekende uitgangspositie.

Ook het eerste olympische optreden van Lisa Scheenaard en Roos de Jong was sterk. Zij wonnen – weliswaar met een kleine marge – van de sterke Litouwse vrouwen en roeiden voor zover de klokken goed te vergelijken zijn een prima tijd.

Dubbelvieren
De kop is eraf voor de mannen van de torenhoge troefboot. De mannen roeiden onder aanvoering van Koen Metsemakers een goede voorwedstrijd die ruim werd gewonnen, maar de favorieten voor de olympische titel hebben overtuigender races geroeid. Wellicht moest er onderweg vooral met enige nervositeit worden afgerekend. Opvallend: in de andere voorwedstrijd versloeg de Polen de Italianen. Dinsdag zal het in de finale met die ploegen om het goud gaan.

De vrouwenquadruple heeft in de afgelopen trainingsperiode niet stilgezeten en lijkt in een technisch betere vorm dan bij de laatste wereldbeker. Toch waren de halen nog wat aan de korte kant. Het stond een soepele plaatsing voor de finale echter niet in de weg. De Chinezen in de andere voorwedstrijd leken niet te kloppen.

Hieronder het telefoongesprek van NLroei-redacteuren Coen Eggenkamp en Anne de Lange over het eerste optreden van oranje. De uitslagen van vandaag staan hier.