Mark Emke: ‘Opnieuw selecteren is een gepasseerd station”

Achtergrond

Er is wrijving bij de boordroeiers. De bemanning van de Nederland-2-vierzonder eindigde in Luzern op de vijfde plaats. Nederland 1  – met invaller Amos Keijser in plaats van de toen zieke Boudewijn Röell – won uiteindelijk de B-finale en werd daarmee zevende in totaal. Nederland 2 met Rienks, Van de Kerkhof, Mantel en Rienks zou bovendien de laatste tijd op trainingen stelselmatig sneller zijn geweest.

Hoofdcoach Mark Emke wil echter niet meer aan zijn selectie tornen. Er gingen vanuit de Nederland-2-entourage boze brieven richting bondsbestuur en de atletencommissie.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Koers
“De Olympische Spelen beginnen over minder dan twee maanden. Ik ga nu niet meer de selectie veranderen. Het is te kort dag. Van der Bij, Röell, De Graaf en Ritsema gaan naar spelen. Ik heb nooit aangegeven dat Luzern selecterend zou zijn. Ik vind dat de andere vier zich sinds vorig jaar goed heeft ontwikkeld, maar er is geen reden om vlak voor het vertrek naar Japan de koers te gaan wijzigen. De olympische vier ligt op schema voor een piek in Tokyo, in dat plan zit geen ruimte voor selectieraces”, aldus Emke.

Gefrustreerd
De hoofdcoach van de Nederlandse roeimannen is niet het type dat snel zijn eenmaal genomen keuze weer omruilt voor een andere. Hij geeft vertrouwen en kijkt niet naar de vorm van de dag. “Als er al in Luzern geselecteerd had moeten worden, dan was dat proces gefrustreerd door ziekte en het gegeven dat de organisatie Nederland 1 een startverbod gaf bij de voorwedstrijd vanwege een coronatest”, voegt Emke nog toe. De samenstelling van de Holland-Achtbemanning  blijft ook ongewijzigd. Die ploeg coacht hij eigenhandig.