Open brief Krol aan Emke: ‘Alles wijst erop dat Nederland 2 sneller is’

Open brief

De redactie publiceert een open brief van Rinze Krol* (De Zwolsche) aan bondscoach Mark Emke. Krol schreef het naar aanleiding van dit artikel over de selectie van de vierzonder. Hij is het niet eens met de keuze van de bondscoach en Krol wil het naar eigen zeggen ‘opnemen voor de talenten van Nederland 2’.

Beste Mark,

Ligt het niet voor de hand om gewoon de snelste ploeg naar de Olympische Spelen te sturen? De uitslag van het EK van 2020 was door Corona geflatteerd, waardoor de gouden plak geen reden was om de selectie op slot te gooien. Nog afgezien van de laatste prestatie in Luzern zijn er op dit moment zeker vijf landen met een snellere ploeg dan de huidige Nederlandse vier. Alle reden dus om te kijken of er nog iets mogelijk is.

Ik heb inmiddels wat meer informatie en begrijp dat alle cijfers met tien vingers tegelijk wijzen naar de “tweede” vier ook bekend als Nederland 2. Wedstrijden waren er nauwelijks, maar de afgelopen drie maanden zijn echt alle sparsessies gewonnen door het aanstormend talent. Tijdens trainingen op de Bosbaan en in Varese (eind april) waren ze de nationale vier (Nederland 1) zo’n twintig keer te snel af. Waarvan vijf keer over een afstand van tenminste 1500 meter en met een verschil van een bootlengte of meer. De absolute wattages zijn vergelijkbaar, maar de watts per kilogram vallen ook in hun voordeel uit.

Je gaat nu natuurlijk geen ploegen meer overhoop halen, als je dat met selecteren bedoelt. Het risico is te groot dat de gecombineerde vier langzamer is dan de twee afzonderlijke vieren. Ik zou het al logisch vinden dat je bij gelijke snelheid de voorkeur geeft aan roeiers die ook in Parijs voor medailles kunnen strijden. Maar, als er een overtuigend snellere vier is met jonge roeiers, dan vind ik zeker dat je daarvoor moet kiezen.

Ik sta er natuurlijk heel ver vanaf, maar misschien werkt dat juist verhelderend. Als fan van Team NL roep ik op om gehoor te geven aan de stem van de topsport en de snelste ploeg naar de Olympische Spelen te sturen.

Sportieve groet,

Rinze Krol

* Hij is roeier bij de Zwolsche. Lichte wedstrijdroeier in de jaren ’90, eerst bij Gyas en daarna Okeanos. Twee keer WKdeelnemer in de lichte mannenacht.