Voorbeschouwing WB Sabaudia: generale voor Tokyo

Voorbeschouwing

Vanaf vandaag worden in het Italiaanse Sabaudia de derde en laatste wereldbekerwedstrijden gehouden. Van de Nederlandse olympische ploegen doen alleen de vrouwenboten mee. Ook start er een aantal talentenboten. De vrouwenboten zullen vooral een goed gevoel willen overhouden aan de laatste internationale krachtmeting voorafgaand aan de Olympische Spelen. De races aan de Italiaanse kust lijken daarvoor de ideale mogelijkheid. De velden zijn over het algemeen klein en de sfeer is gemoedelijk. Toch zit er voor de prioriteitsboten dubbelvier en lichtgewicht dubbeltwee enige spanning op.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

LW2x
Ilse Paulis en Marieke Keijser worden in het algemeen gezien als één van de favorieten voor olympisch goud maar moesten zich vanwege fysiek malheur op het laatste moment terugtrekken bij de wereldbekerraces van Luzern. In Sabaudia staat hen een interessant gevecht te wachten met onder andere Italië. Die ploeg werd in april Europees kampioen maar sindsdien roeide boegroeister Valentina Rodini niet meer in de dubbel en staat Federica Ceserini nu ingedeeld met een nieuwe partner. Ook Zwitserland – dat zich via het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) voor de Spelen plaatste – is van de partij.

Mispeer
De dubbelvier van Laila Youssifou, Inge Jansen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers kreeg in Luzern een flinke tik door in de finale als zesde en laatste te eindigen. Dit terwijl ze een maand eerder nog de snelste ploeg van Europa waren. Hoofdcoach Josy Verdonkschot had vlak na afloop van die race nog geen verklaring en de grote vraag is nu of deze mispeer eenmalig was of niet. Hun veld is op topfavoriet China na vrijwel volledig met de sterke Duitsers, Polen en Italianen in de baan.

Hogerwerf
Voor de vierzonder lijkt de tegenstand iets minder te zijn. Ellen Hogerwerf is na haar val van de fiets weer terug in de vier en zal erop gebrand zijn op zijn minst net zo succesvol te zijn als de boot in Luzern was met invaller Sophie Souwer. De beste ploegen van eerder dit seizoen en de laatste wereldkampioen Australië zijn echter afwezig. Wellicht dat Denemarken weer de vorm kan terugvinden van twee jaar terug toen de boot geregeld op het podium stond.

Dubbeltwee
Ook de dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard kan werken aan het goede gevoel. Belangrijkste tegenstrever lijkt Duitsland te zijn die zich drie weken terug op het laatste moment wisten te plaatsen voor de Spelen in Tokyo. In Varese bij de Europese kampioenschappen waren de Nederlanders nog sneller en beide boten lijken er nu beter voor te staan dan toen.

Skiffs
Reserve Sophie Souwer zou zo maar eens de verrassing van deze wereldbekerwedstrijden kunnen zijn. Haar veld kent veel inschrijvingen, maar als je goed naar de tegenstand kijkt, liggen er zeker kansen voor de nummer vijf van afgelopen EK. De Oekraïense Diane Dymchenko is een andere gegadigde voor de winst. Ook Martine Veldhuis in de lichte skiff maakt kans. Het veld is aanzienlijk kleiner dan in Luzern toen de vaste reserve voor de dubbel de finale net miste. Dat laatste overkwam de winnares van de eerste wereldbeker Sofia Meakin ook en beiden zullen gebrand zijn op revanche.

Talenten
Van de boten die in het kader van talentontwikkeling zijn uitgezonden zijn vooral de mannenvierzonder en de vrouwendubbelvier interessant. De mannenvier bevat de nummers 1 en 2 uit de tweezonder bij afgelopen NK van respectievelijk Laga (Bezema/Lipman) en Gyas (Talsma/Adema) en lieten in trainingen al goede snelheid zien. Ook de vrouwenploeg met Paulis, Bon, Holleboom, Bruijnincx zou nog wel eens kunnen verrassen. Verder mogen ook de skiffeuses Lisanne Brandsma (zwaar) en Iris Hochstenbach (licht) en twee lichte dubbelvieren ervaring opdoen.