Voorbeschouwing EK: Nederland aan de top?

Voorbeschouwing

Vandaag gaan in Luzern de Europese kampioenschappen van start. Nederland doet bijna in alle velden mee en als je kijkt naar de potentiële kanshebbers zou het zo maar kunnen dat ‘onze’ equipe aan het eind van het weekeinde aan de top van de medaillespiegel staat.

Een blik op voorgaande jaren wijst uit dat er vermoedelijk drie gouden plakken nodig zijn om op die positie te komen. Alhoewel de Nederlandse equipe bij vorige titeltoernooien minder voor de dag kwam, valt er genoeg te zeggen voor een goede oogst dit jaar. De uitslagen van de eerste wereldbeker en races in Piediluco wijzen er in elk geval wel op. Daarnaast hopen de mannen het voordeel te hebben van hun hoogtestage in Obertraun.

Blessures
De laatste jaren zijn het vooral de vrouwen van Josy Verdonkschot die voor successen zorgen. Maar de dubbelvier mist nu de geblesseerde slagvrouw Nicole Beukers en uit de lichte dubbeltwee ontbreekt toptalent Marieke Keijser, zij start in de skiff). Hoewel Roos de Jong en Martine Veldhuis bij de eerste wereldbeker in Plovdiv kundige vervangers bleken, zijn beide boten geen topfavorieten meer.

Kansen
De dubbelvier treft met Europees- en wereldkampioen Polen en Duitsland wellicht de beste boten uit het mondiale veld. Veldhuis en Ilse Paulis behaalden zilver in Bulgarije, maar zullen het nu moeten opnemen tegen wereldkampioen Roemenië dat zich een paar weken terug nog op het laatste moment terug trok. Zwitserland is zeker ook een kanshebber. Zij lieten in Duisburg zien over goede snelheid te beschikken.

Vierzonder
Verdonkschot heeft echter de luxe meer ijzers in het vuur te hebben. Marieke Keijser in de skiff is vrijwel altijd een garantie op eremetaal. Maar ook in de olympische boordnummers liggen kansen. De vierzonder vestigde in Plovdiv een nieuw nationaal record en lijkt te profiteren van wisselingen in bootsamenstellingen bij andere landen. Rusland, Roemenië en Denemarken scoorden vorig jaar sterk, maar hebben nu andere opstellingen.

Van Veen/Jorritsma
Naast deze boot hebben de boordvrouwen ook nog eens het pas recent samengestelde duo José van Veen en Aletta Jorritsma in de gelederen. Dit tweetal pakte verrassend goud bij de eerste wereldbekerwedstrijden en heeft eveneens het ‘geluk’ dat in dit veld de beste boten niet-Europees zijn. De Denen lijken echter dit jaar hun kaarten op dit nummer in te zetten en zullen een geduchte tegenstander zijn. Oekraïne mikt met wereldkampioen ergometeren Olena Buryak ook op de twee.

Skiff
Grote medaillekans heeft de vrouwenacht, aangezien er slechts vier boten ingeschreven staan en Roemenië bij de eerste wereldbeker al verslagen werd. Het is nog gissen naar het niveau van Groot-Brittannië en Rusland. Zeker interessant wordt de strijd van de skiffeuses. Zegevierend in Plovdiv zal Lisa Scheenaard het nu moeten opnemen tegen de beste skiffeuses ter wereld. Werelkampioen Sanita Puspure maakt haar opwachting en hetzelfde geldt voor de wereldkampioene van het jaar daarvoor, Jeannine Gmelin.

Dubbelvier
Maar ook de mannen hebben een aantal sterke troeven in handen. De dubbelvier versloeg in Piediluco al wereldkampioen Italië, maar wat dat waard is, zal dit EK blijken. De verschillen in dit veld zijn al twee jaar miniem en ook nu zijn er veel sterke landen. NLroei tipt vooral Duitsland en Groot-Brittannië, die beiden nieuwe boten gemaakt hebben. Maar sluit zeker Italië, Polen, Oekraïne en Noorwegen niet uit. Bij de laatsten zit tweevoudig olympisch skiffkampioen Olaf Tufte (43) op slag.

Holland Acht
Ook de Holland Acht dient niet vergeten te worden. De ploeg werd al relatief vroeg geformeerd en heeft dus al enige tijd in deze opstelling kunnen trainen. Op een trainingspotje na bij de Hollandia heeft het octet echter nog geen serieuze race geroeid. Hun trainingstijden schijnen echter indrukwekkend te zijn. Het zou mooi zijn als ze de onverslaanbaar geachte Deutschland Achter zouden kunnen bedwingen. In Duisburg oogde die ploeg in elk geval nog niet bijster indrukwekkend.  

Volgen
De overige ploegen lijken niet meteen op een medaille af te stevenen, al heeft het verleden in Luzern bewezen dat skiffeur Stef Broenink daar wel eens kan uithalen. De wedstrijden beginnen vandaag om 9:00u en zijn via deze link te volgen.