Open brief: Nederlandse toppers onzichtbaar voor jeugdroeiers

Open brief

De NLroeiredactie ontving onderstaande open brief van juniorencoach Toine Vergroesen, gericht aan de bondscoaches en de technisch directeur van de roeibond.

Geachte bondscoaches en technische bondsstaf,

Het is langzamerhand traditie geworden dat de Nederlandse toproeiers nationale wedstrijden mijden als de pest. Zelfs op Nederlands kampioenschappen zijn ze niet of nauwelijks te zien. Natuurlijk begrijp ik als coach heel goed dat als je in december aan de NK-indoorroeien (NKIR) mee doet, je op de Olympische Spelen of WK ruim 8 maanden later niet meer optimaal kan presteren. Nee, daarvoor moet je 2 weken eerder in besloten kring een ergometertest doen, zodat je ook een week eerder de Hel van het Noorden niet kunt starten. Het NKIR in het trainingsschema inplannen lijkt me voor jullie bondscoaches ook ondoenlijk, omdat die datum pas een jaar van te voren bekend is.

Ditzelfde geldt natuurlijk in nog veel sterkere mate voor de NK-klein. Net als de NKIR is die wedstrijd absoluut niet in het trainingsschema in te passen, want de wereldbeker komt eraan en als je wil experimenteren moet je dat daar doen. Er doen verhalen de ronde dat toproeiers veel in kleine nummers tegen elkaar sparren. Maar dan kennelijk alleen maar als niemand het kan zien. Voor het oog van de rest van wedstrijd roeiend Nederland in kleine nummers tegen elkaar uitkomen? Absoluut ondenkbaar! Stel je voor dat er iemand harder roeit.

Genoeg cynisme, nu even serieus.

Bij de meeste sporten kunnen jonge en opkomende sporters zich één of enkele keren per jaar meten met hun idolen uit de nationale top, of op zijn minst de toppers op wedstrijden zien acteren. Bij het roeien is dat zien alleen maar via televisiebeelden.

Ik vraag me af hoeveel junioren er zijn die deze toproeiers nog nooit gezien hebben. Ik vermoed daarom dat veel junioren helemaal geen Nederlandse roei-idolen hebben. Bij sporters die je nooit ziet, kan dat natuurlijk ook niet.

Bij deze doe ik een oproep aan jullie om hier verandering in te brengen en jullie meer te tonen aan de rest van wedstrijdroeiend Nederland, vooral aan de junioren. Het lijkt mij niet reëel dat dit voor de periode tot de Olympische Spelen in Parijs nog veranderd kan worden.

Maar vanaf het roeiseizoen 2024-2025 zou het zeer wel mogelijk moeten zijn om op zijn minst aan de NKIR en de NK-klein deel te nemen. Bij die wedstrijden zijn bijna alle andere Nederlandse wedstrijdroeiers aanwezig, inclusief junioren, en dan kunnen de winnaars zich met recht Nederlands Kampioen noemen. En kan de jeugd tegelijkertijd zien waar de top werkelijk ligt en extra gestimuleerd worden die op termijn zelf te bereiken.

Agendatip: de NKIR is volgend seizoen op zaterdag 7 december 2024.

Afsluitend wens ik jullie met jullie roeiers heel veel succes in Parijs.

Met sportieve groet,

Toine Vergroesen

Coach juniorenwedstrijdroeiers Gouda