Steenman: ‘Ik wil in Tokyo in de beste boot zitten’

Achtergrond Voorpagina

De naam van drievoudig olympiër Mitchel Steenman ontbreekt op de lijst van WK-roeiers. De routinier miste vanwege een blessure een groot deel van het seizoen, maar is vastbesloten terug te keren in de nationale selectie.

“Ik zat aanvankelijk in de twee met Mechiel Versluis en dat ging hartstikke lekker. Maar in januari brak ik mijn pols bij een val van mijn fiets. Het leek allemaal snel te herstellen, maar na verloop van tijd ging de rotatie uit mijn pols. Ik kon hem niet meer dan 45 graden draaien waardoor ik problemen kreeg met mijn bladwerk. Ook kon ik niet meer lekker aan mijn hand hangen”, vertelt Steenman.

NK
De roeier van Skadi probeerde er het beste van te maken en startte in de twee de nationale kampioenschappen. Dat verliep niet naar wens, het favoriet geachte duo strandde op de vierde plaats. “Het is natuurlijk altijd lastig in te schatten hoe het was gelopen als ik geen last had gehad, maar laat ik het zo zeggen: het was bepaald niet bevorderlijk voor het resultaat.”

Onderzoeken
De eerste wereldbekerwedstrijd in Belgrado werd nog wel geroeid, maar toen ook dat geen succes bleek, trok Steenman aan de rem. “Ik kwam er achter dat het niet zomaar zou herstellen en ben het medische circuit ingegaan. Eerst was ik ruim een maand kwijt aan onderzoeken, waarna ik heb besloten er een spuit in laten te zetten. De andere optie was opereren, maar dat vond ik te risicovol. Het was even afwachten wat de spuit zou doen, maar vooralsnog ziet het er goed uit. Ik kan mijn pols weer bijna helemaal draaien.”

Krachttraining
En hoewel de 33-jarige roeier oorspronkelijk nog van plan was later in de equipe voor Sarasota in te stromen, moest hij daar uiteindelijk ook een streep door zetten. “Ik heb dit jaar natuurlijk amper wedstrijden geroeid en de ploegen waren inmiddels ook al zo goed als gevormd. Na een gesprek met Mark Emke heb ik de hoogtestage in Oostenrijk verruild voor een blok met krachttraining, zodat ik daar later volgend jaar wellicht de vruchten van kan plukken.”

Post-olympisch
Het is sinds zijn eerste WK van 2005 in Japan pas de tweede WK die Steenman mist. “Natuurlijk vind ik het jammer want ik hou van wedstrijden roeien. Maar als er ik dan toch één moet missen dan deze maar. Het is een na-olympisch jaar, nu kan het nog. Sterker nog: wellicht kom ik er uiteindelijk wel beter uit door nu even rust te nemen en te focussen op meer kracht ontwikkelen.”

Tokyo
De Rotterdammer streeft er dan ook nog steeds naar om het hoogste niveau te bereiken. “Ik ben absoluut nog gemotiveerd genoeg om terug te komen. Na Rio moest ik me even opladen, maar ik trek zeker door richting Tokyo. Daar wil ik in de beste boot zitten. Als ik dacht dat ik het niet meer in me had om die boot beter te maken, zou ik stoppen. Maar dat is dus niet zo.”

©NLroei, 2-9-2017