Aegirclubblad: ‘Slet van de zomer-bokaal’

Kort

Commotie bij Aegir. In het verenigingsblad ‘De Ster’ zijn artikelen verschenen waarin de (vermeende) seksuele contacten van een aantal vrouwelijke leden werden beschreven. Het overkoepelende Vindicat schorste vervolgens zijn subvereniging Aegir vanwege seksisme.

Daarbij bleef het niet. De plaatselijke universiteit en de hogeschool sluiten Aegir vandaag uit van de opening van het onderwijsjaar. Op zijn beurt schorst Aegir de auteur van een column die in het julinummer stond, dezelfde sanctie treft de eindredacteur van het blaadje met een oplage van 700 stuks.

Redactrice

NLroei vernam van anonieme bronnen dat minstens één van de twee geschorsten een vrouw betreft. Desgevraagd wil Aegirvoorzitter Sándor Kruse bevestigen noch ontkennen dat het inderdaad om één of meerdere vrouwen gaat. “Wij willen de identiteit van de geschorsten beschermen”, aldus Kruse. Daardoor blijft het vooralsnog onbevestigd dat het zogenoemde seksisme tegen vooral vrouwen mogelijk is gepleegd door een vrouw.

Persbericht

In een persbericht is de voorzitter wel klip en klaar over de affaire. “De seksistische column is beneden alle peil en vooral richting onze vrouwelijke leden zwaar beledigend. Binnen Aegir moet iedereen zich prettig en veilig kunnen voelen bij het uitoefenen van de roeisport en andere verenigingsactiviteiten,” laat Kruse optekenen.

Vergrootglas

Het Groningse studentenleven ligt onder een vergrootglas sinds Vindicat in het nieuws kwam met mistanden bij de ontgroening van aspirant-leden. Op internet circuleert een zogenaamde bangalijst opgesteld door mannelijke leden van het Groningse studentencorps.

6 thoughts on “Aegirclubblad: ‘Slet van de zomer-bokaal’

 1. En wat is de inhoudelijke reactie van NLRoei of de Roeibond? Het stuk blijft nu wel erg beperkt tot een weergave van hetgeen in Groningen gebeurt. Ik mis de afkeuring uit deze hoek. Verder ben ik benieuwd of een sanctie, zoals schorsing in Groningen, ook tot de mogelijkheden behoort.

  1. Beste John, Het is niet aan NLroei (journalistieke site) in een dergelijk verslag een reactie te geven of een eigen mening te ventileren. Verder is NLroei niet de woordvoerder van de roeibond, wellicht kun je jouw vragen beter via knrb.nl stellen. Succes!

   Groetend, Anne

   1. Dat is natuurlijk wel een beetje flauw: jezelf een journalistieke site noemen en vervolgens voor commentaar doorverwijzen naar de roeibond.
    Had jij (als zelfbenoemd journalist) niet even de roeibond om een reactie kunnen vragen?
    (Bovendien zou ik betogen dat het opvoeren van anonieme bronnen die onbevestigde beweringen doen en de zinsnede “het zogenoemde seksisme” nou niet bepaald blijk geeft van journalistieke professionaliteit en objectiviteit, maar dat is weer een heel andere discussie.)

     1. Fijn dat je er even naar doorverwijst Anne.
      En ook fijn dat de bond hier op een nette, niet overtrokken manier op reageert. Scherp contrast tussen de reactie van de bond en die van Vindicat, die er snel bij waren om Aegir te veroordelen en schorsen (hoewel die reactie misschien meer zegt over de situatie waar Vindicat zich momenteel zelf in bevindt).

     2. Companeros , y con que gusto lo digo ….. Is dit niet een prive aangelegenheid lijkt mij . De mores van corpora en gesloten groepen van personen die zich bemoeien met andermans zaken. Of hebben deze gefrustreerde ballen het over zichzelf zoals de meeste mensen het vaak over zichzelf hebben .

Comments are closed.